2023-12-28
【东区】【好想来美味饺子馆】有一次同朋友去北角附近食嘢,最后选择咗伤心酸辣粉嘅任食火锅,由于之前已经写过,所以就唔写用餐体验喇。反而喺行去食嘢𠮶阵见到呢间中式快餐店就好有兴趣想食吓,所以之后有时间就真系走去𠮶边食吓佢,我就系咁。对呢类餐厅有兴趣本身好大程度都系因为沙县小吃,而当中我最著迷嘅系小馄饨,唔知有冇读者同我都系抱持住呢种谂法。而佢呢度都有「饺类」可以叫嚟净食,贪心如我,当然叫佢哋嘅「双拼十只」,可以食两个味吖嘛。我食 $53 嘅「猪肉香菇饺子」拼「猪肉云耳饺子」,我觉得两者各有特色,前者有啲香菇喺度几清新,后者以云耳入饺就咬落有啲爽脆嘅感觉。而其中一只蒸饺喺煮好奉客之前就已经穿咗皮,侍应一上菜就主动话补多一只畀我。而佢系冇收走烂咗𠮶只蒸饺,即系变相我食多咗只。我觉得呢种做生意几好,如果每间餐厅都系咁大家烦少好多嘢。之后再叫 $45 嘅炖罐,我要「枸杞当归炖猪心」,质素一般啦。而咁样埋单 $98 唔算特别平,普普通通一餐啦。。。(地址:北角渣华道8号威邦商业中心地下14号舖)#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodi
(地址:北角渣华道8号威邦商业中心地下14号舖)
#1amfoodie #hkig #foodie #hk #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodblogger #foodiehk #topcitybiteshk #hkeat #hkfoodstagram #thatfoodiething #instagood #love #hkigfood #hkfoodlove #hkfoodblog #globaleats #foodieman #1am东区 #北角 #好想来美味饺子馆 #饺子 #双拼十只 #猪肉香菇饺子 #猪肉云耳饺子 #炖罐 #枸杞当归炖猪心 #1am1247 #1ambackup