2023-05-02
【沙田区】【汤户方】同同事周围食之旅去到第七站,今次居然系返到我成长嘅其中一个地方:大围。估唔到原来同事同呢个地方都有渊源,唔讲真系唔知呀。出嚟做嘢有时同啲同事未必倾得咁深入,但系透过呢啲事真系可以互相了解多啲嘅。再讲就以为我性取向转变,讲咗小食先,首先系 $28 嘅「陈醋云耳青瓜」,作为餐前小食佢系新鲜自制嘅,所以食落都特别清新。「卤水拼盘」就 $30 有卤蛋、鸡翼、豆干,唔算好咸亦都唔腻,大家食得几舒服同开心。之后到主菜「砵仔蒸饭」,我同同事 share 食「梅菜蒸肉饼饭」同「金针云耳蒸鸡饭」,都系 $35 嘅价钱,我觉得味道都唔错,最令我惊喜嘅系啲白饭,唔多好饭嘅我都觉得质感唔错。原来佢系逐个原砵落去蒸,唔怪得。食饭之余梗系饮埋「滋补炖汤」,卖 $69 嘅「云腿菜干鸡爪炖猪肺」极足料,饮落啲味道好厚实。而另外一碗系 $65 嘅「原个椰皇炖鸡」,一饮落去发觉劲甜,原来老细识人喺果栏直接攞啲大椰皇嚟炖,唔用椰子,仲出味。唔止蒸饭同炖汤,原来仲有「滋润糖水」,我哋先食热「燕窝椰皇鲜奶炖蛋白」后食热「桂圆红枣杞子炖桃胶」,都系 $49,不过我食完前者先,甜度高过后者,所以导致后者淡咗啲,
唔止蒸饭同炖汤,原来仲有「滋润糖水」,我哋先食热「燕窝椰皇鲜奶炖蛋白」后食热「桂圆红枣杞子炖桃胶」,都系 $49,不过我食完前者先,甜度高过后者,所以导致后者淡咗啲,如果就咁食一碗,两者都系滋润嘅选择。
讲咗咁耐食咗咁多嘢,完全冇提过要饮嘢,大家就知呢度啲食物有味得嚟又唔会咸到要饮水,几好。不过见有嘢饮都讲吓,我饮咗枝 $18 嘅「柠檬薏米水」,有助去湿、清热同排毒美颜,有埋冰糖味,甜甜哋几易入口,唔错。
嘢食就讲完,讲吓佢个位置,佢系喺大围油站马会投注站对面,由火车站行过去一条直路都几方便。而服务方面,侍应都几细心,见我哋食饭吹水冇嘢饮都主动拎两杯水出嚟,细心程度甚至好过好多声称以服务为先嘅女仆餐厅。。。
(地址:大围积德里12号地舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #foodlover #delicious #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田区 #大围 #汤户方 #陈醋云耳青瓜 #卤水拼盘 #砵仔蒸饭 #梅菜蒸肉饼饭 #金针云耳蒸鸡饭 #云腿菜干鸡爪炖猪肺 #原个椰皇炖鸡 #燕窝椰皇鲜奶炖蛋白 #桂圆红枣杞子炖桃胶 #柠檬薏米水 #1am0774 #1ambackup