【沙田区】【沙田友.丸记清汤腩王】喺 1am0569 𠮶阵食过一间叫「沙田友」嘅餐厅,𠮶阵话有机会要去多次,之后见佢哋围晒版好似冚咗旗咁,以为冇机会再食。点知佢哋换咗叫「沙田友.丸记清汤腩王」嚟招玉茎重生,搅到我鬼咁想试,就叫埋东尼哥去。东尼哥系人生里面其中一个知我讲紧乜嘢嘅朋友,梗系佢拣先,佢试个 $56 嘅「清汤净牛腩饭」加 $3 饮「冻咖啡」,我有偷几旧牛腩嚟食吓,系有功力,又腍又有肉味,个汤又有料,掂!我好少同东尼哥食饭,好彩冇失礼。我自己就试 $54 嘅「海南鸡饭」加 $3 饮「冻奶茶」,啲鸡够滑,个饭系「泰式鸡油饭」,正。而我哋净系食丸记个 menu 啲嘢,梗系要食埋沙田友啲嘢。试埋 $11 嘅「酥皮斑兰蛋挞」同埋 $14 嘅「半熟芝士挞」,都唔错。埋单 $141,食到每日卖一百个嘅斑兰蛋挞算好彩。而个清汤腩系澳门车仔档嘅第三代传人做,讲到「汤底清甜而无油不腻、牛腩肥瘦均匀」,我都同意。餐厅创办人阮弼壕先生 2012 年凭娘惹咖哩得到法国蓝带美食勋章,下次要试。。。(地址:沙田石门安群街3号京瑞广场1期地下G29号舖)@shatinbuddies.yuenkee#1amfo

(地址:沙田石门安群街3号京瑞广场1期地下G29号舖)

@shatinbuddies.yuenkee

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田区 #石门 #沙田友.丸记清汤腩王 #沙田友 #丸记清汤腩王 #清汤腩 #海南鸡 #咖喱 #川味辣子鸡饭 #芝士挞 #斑斓挞 #清汤净牛腩饭 #冻咖啡 #海南鸡饭 #泰式鸡油饭 #冻奶茶 #酥皮斑兰蛋挞 #半熟芝士挞 #石门美食 #1am1188 #1ambackup
  • 半熟芝士挞
  • 酥皮斑兰蛋挞