2023-07-06
【沙田区】【芽庄越式料理】每一次喺沙田正正经经食个饭,都系同同一个人。我唔知系我就佢定系佢就我,总之我同佢食饭,好多时都系喺沙田食。同之前佢嘅状态比较,佢已经好咗好多,年月会将情感磨蚀,开心嘅同唔开心嘅都系,所以活在当下啦。朋友比较细食,佢就食碗 $80 嘅「河内手打牛丸粉」,里面写到系有「自家制牛丸」、「鹅芥」、「香叶」、「牛汤」。讲到朋友系细食嘅,自然就有分到啲畀我食。我觉得啲牛丸都几正,配合埋牛汤河粉其实又唔错㖞。而我自己就食 $238 嘅「烧乳猪」,系四份一只嘅「越南乳猪」,配以「芥末蜂蜜酱」咁嘅。食落个皮好脆口,正!而个乳猪都算多肉,而且几香猪味,估唔到几好。不过朋友唔食,我自己一个人食晒略嫌有啲腻,哈哈。跟住仲叫咗 $42 嘅「蒜蓉包」,okay 嘅系份量上争少少蒜蓉咁。饮品我叫咗杯 $48 嘅「青柠薄荷叶梳打」,喺青柠梳打上面加薄荷味又几清新,唔错。成功喺 75 分钟限时内完成晒成餐饭,加埋一,成张单 $449,大部份都系我嘅。。。(地址:沙田沙田正街18号新城市广场一期7楼708号舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiethi
(地址:沙田沙田正街18号新城市广场一期7楼708号舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田区 #沙田 #芽庄越式料理 #nhatrang #河内手打牛丸粉 #自家制牛丸 #烧乳猪 #越南乳猪 #蒜蓉包 #青柠薄荷叶梳打 #1am1074 #1ambackup