2024-04-09
【深水埗区】【素一素】呢几日大家都见我经常喺香港工业中心食嘢,因为过咗嚟做嘢。之前都系同真正哥食,今次就同春哥食,带咗佢落 food court 食,佢都话有几多选择。而我哋今次就玩吓新尝试,试吓食素。呢度有个 area 划开咗系食素嘅,仲写明系唔可以喺度进行荤食。我觉得呢个安排都几好,因为之前都试过几次呢啲网上嘅「世界大战」,就系讲荤食同素食嘅用餐位置嘅问题,而呢度就可以免却咗呢啲争拗,所以我话几好。咁呢个 area 就有一间素食餐厅叫「素一素」,都好受欢迎,座无虚席,个个都系食佢哋个套餐。我哋都试 $52 嘅「自选素斋套餐」,呢个价钱系三𩠌嘅价钱,春哥拣咗「麻婆豆腐」、「咕噜素肉」同「炒时蔬」,我都有食啲,味道都几好。个麻婆豆腐有少少辣,咕噜素肉个味都唔错,炒时蔬系炒菜心,啲菜都几靓。笼统啲讲,呢几个𩠌都几好食㖞。我就拣咗「包罗万有」、「金菇雪耳蒸水蛋」同「蒸素饺子」,包罗万有即系罗汉斋,炒得几好,蒸水蛋都好出色,而蒸饺子系稳阵地好食嘅。跟餐仲有「营养饭」同「莲藕汤」,都系健康之选。喺成日出街食嘅生活之中,呢个价钱可以食到呢餐饭都唔错嘅。。。(地址:荔枝角青山道479-491号香港
(地址:荔枝角青山道479-491号香港工业中心C座地库C2号舖)
#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am深水埗区 #荔枝角 #素一素 #香港工业中心 #香工美食 #自选素斋套餐 #麻婆豆腐 #咕噜素肉 #炒时蔬 #包罗万有 #金菇雪耳蒸水蛋 #蒸素饺子 #营养饭 #莲藕汤 #1am1349 #1ambackup