【深水埗区】【New Istanbul Kebab】有一排真系唔知食乜好,大家都被逼食咗好多外卖,我都唔例外。有时我都尽量唔想喺啲明明有得堂食嘅地方都叫外卖返去食,因为可以将食物嘅美味程度最大化吖嘛,我都唔想啲明明唔错嘅食物会变普通。只可惜嘅就系,一直想等到有得堂食就食返佢堂食嘢嘅餐厅通常都等唔到呢一日。就好似呢次我真系谂唔到食乜,走咗去深水埗揾灵感,见到呢间土耳其快餐店,就试吓佢啦。本身对土耳其菜唔反感,只系贵过茶记所以少食。入去叫嘢食啦,我攞到食物之后都用咗二十分钟先可以开始食,揾地方嘛。首先食个「Köfte」,即系肉丸,以土耳其菜里面都系我几中意食嘅嘢嚟。今次我叫「特色免治牛肉球」配「薯条」,$93 嚟讲算唔错架喇,几好食。本身系想叫以土耳其式转转烧牛肉片,配新鲜生菜同埋蕃茄,用香热面饼包卷嘅「转转烧牛肉卷」,不过因为沟通问题,变咗门口推广 $60 嘅「牛肉卡巴卷」。唔知系咪同一样嘢啦,不过食落呢款都几好食,口感、味道都够。讲起沟通问题,本身想叫块 naan 食吓,但系落单𠮶时应该系搞错咗,叫到嚟变咗「土耳其式薄饼」,$8 嘅价钱,佢 exactly 就系包 kebab 𠮶款皮,

讲起沟通问题,本身想叫块 naan 食吓,但系落单𠮶时应该系搞错咗,叫到嚟变咗「土耳其式薄饼」,$8 嘅价钱,佢 exactly 就系包 kebab 𠮶款皮,比较鞋口,但系清清哋就算啦,我都未试过咁样食,当试款新嘢啦。

嘢饮方面我叫咗两杯,都系我自己饮,一杯系「Iced Apple Tea」,另一杯系「Mango Ayran」,两杯都系 $25,都系几好饮嘅,后者系 mango lassi 嘅感觉,芒果同乳酪饮品系真系夹。总共食咗 $211,特色嘢嚟,算系咁。。。

(地址:深水埗桂林街129-131号桂林大厦地下A2号舖)