2024-08-17
【深水埗区】【Loop Kulture】一个惬意而唔使返工嘅星期五,我拖住轻快嘅步伐行咗去枫树街游乐场𠮶边,见到喺云云车房之中居然伫立咗啲文青 cafe 喺里面。试吓呢间装修好似走工业风嘅,入到去就见到原来仲有露营主题,我就叫完嘢食之后,上咗楼上坐露营櫈,感受露营气氛。上菜,先试 $98 嘅「三文鱼籽牛油果配法式千层薯」,有三文鱼籽配牛油果、无花果、蓝莓、飞达芝士放上香炸自家制千层薯塔度,可以话系极度邪恶,食正晒我中意嘅味道,每一啖都咁好食。最疯狂嘅系佢本身都已经几好食,加埋三文鱼籽上去之后劲正。之后试主食 $138 嘅「冬荫功虾长通粉」,冬荫功酱配以虾、车厘茄、香茅、罗勒、青柠檬嘅长通粉,香辣惹味。甜品我就试 $68 嘅「炸士多啤梨香蕉春卷配野莓乳酪意式雪糕」,炸士多啤梨春卷同炸香蕉春卷都好特别,加上野莓乳酪意式雪糕,件事好夹。咁嚟到一间 cafe,点可以唔饮嘢呢,而我亦都唔可能唔讲佢哋嘅嘢饮。因为店员推荐我试 $60 呢杯「Cucumble Bomb」,本身已经有淡淡青瓜味嘅梳打,加上一个 shot 嘅浓缩咖啡,饮出一个好清新嘅味道,又唔会抢咗咖啡味,相当有创意,値得嚟饮吓。。。(
(地址: 深水埗鸭寮街90号地舖)
@loop.kulture