今日去深水埗揾屋企人食饭,本身打算食泰国嘢,见到对面间间茶餐厅变咗间越南嘢,成八点几都差唔多满座咁,感觉唔错就入去试试。新店系越南人主理嘅,成间铺得4、5位店员忙到大家跑黎跑去。咁忙都好,佢地都好耐性答我地咁问题,而且落单之后会确认对错。因为同表妹想试啲特别啲嘢,见到𠮶越式滨海杂锦,以为系海鲜,问店员话系越南滨海煎炸物,有猪颈肉、猪扒、米粉𠮶啲。生菜做底,够大块又够新鲜;啲春卷、猪扒大细啱啱好,唔会太大嚿,包住啲萝卜同青瓜丝好爽口。每一台都有一大樽越南酸甜辣汁,啖啖纸米卷都酸酸甜甜咁咁,几好味嗌咗杯牛油果沙冰,大大杯、饮落似奶昔入口绵密即溶。见到张张枱都嗌牛油果沙冰同芒果沙冰,下次可以试埋其他饮品!店主店员都好开朗亲切,见到大家都体谅佢忙唔会特别催,一直讲多谢大家。

嗌咗杯牛油果沙冰,大大杯、饮落似奶昔

2022-05-07