住荃湾多年,搭车经常都会见到呢间餐厅~位置有少少隐蔽,但又好eye-catching✨门口有大大既霓虹灯牌,写住餐厅名【Olive Cafe】,骤眼望都觉得间餐厅好chill,好有外国风情😝第一次去用餐系上年同朋友聚会去,当时已留低好好既印象👏决定要再回访🫶🏼除左门面有外国气氛之外,店内环境都令人觉得好舒适!天花吊满绿色植物同灯泡🌿💡充满大自然气息,同时都有浪漫氛围💕睇完Menu,发现呢间餐厅一定系「男友粮尾之选」😂😂好抵食又一d都唔失礼💗💗💗真心推介呢个二人餐俾各位男朋友👇✧ 两个人的幸福 Happiness for Two (2人餐) $268✧❥ 是日餐汤+沙律(两客)个人几钟意沙律🥗酸甜开胃,仲食到蟹籽😚口感唔错❣️❥ 明太子软壳蟹忌廉汁意粉有三款意粉可以拣~意粉好creamy,每条意粉都挂满忌廉汁,食落充满明太子香味♨️软壳蟹份量都唔细呀🤭食落啖啖肉,好香脆‼️呢个配搭丰富又好味😋推介🫶🏼❥ 美国IBP牛膈肌150G & 露丝玛莉烧春鸡(半只)估唔到可以双拼🤩可以试多d唔同口味!一上菜时都有惊喜,原来系石烧黎既🤩keep住喷烟💨保持热度🔥牛肉颜色好粉嫩,食落唔会过韧,牛味香浓🐮半
住荃湾多年,搭车经常都会见到呢间餐厅~
位置有少少隐蔽,但又好eye-catching✨

除左门面有外国气氛之外,店内环境都令人觉得好舒适!
天花吊满绿色植物同灯泡🌿💡
充满大自然气息,同时都有浪漫氛围💕

睇完Menu,发现呢间餐厅一定系「男友粮尾之选」😂😂
好抵食又一d都唔失礼💗💗💗
真心推介呢个二人餐俾各位男朋友👇

❥ 是日餐汤+沙律(两客)
个人几钟意沙律🥗酸甜开胃,仲食到蟹籽😚口感唔错❣️

❥ 明太子软壳蟹忌廉汁意粉
有三款意粉可以拣~
软壳蟹份量都唔细呀🤭食落啖啖肉,好香脆‼️
呢个配搭丰富又好味😋推介🫶🏼

❥ 美国IBP牛膈肌150G & 露丝玛莉烧春鸡(半只)
估唔到可以双拼🤩可以试多d唔同口味!
一上菜时都有惊喜,原来系石烧黎既🤩
keep住喷烟💨保持热度🔥
牛肉颜色好粉嫩,食落唔会过韧,牛味香浓🐮
半只烧春鸡份量都唔少😆外脆多肉,有啖啖香草味~

❥ 是日雪花冰 (2人份量)
呢个套餐价钱仲可以包埋雪花冰真系好抵❄️💕
雪花冰好大碗,两个人绝对够食☺️
配料有芋圆、爆珠、杂果,雪花冰好绵滑😋
消暑一流!!

❥ 冻柠茶

❥ 少女の梦 (跟餐+$32)
士多啤梨玫瑰沙冰🍓卖相好靓😆
味道香甜,饮落好清爽,有啖啖玫瑰味🌹

二人餐之外,另外我地仲叫左个小食,好满足🤭

❥ 香辣鸡翼配蜜糖酱 $58
鸡翼唔算好辣,煎到外皮金黄色,有少少脆口🫶🏼
配埋蜜糖酱,甜甜地好食😋
2022-06-21