2023-07-17
上环收工后打算唔过海同朋友揾个地方食饭,留意到Openrice有呢间餐厅,去到发现原来系间偏隐蔽嘅小店,但入面又有好多款菜色,所以都同大家介绍一下。———————————————🌟CBC, crispy bacon cheese burger $88呢个Burger有好多层,入面除咗有牛、Bacon同芝士外仲有洋葱、生菜同蕃茄,成个汉堡都涨卜卜。牛肉好多汁,味道都浓郁,Bacon系好大块又好脆,好少会系出面餐厅见到。另外入面嘅蔬菜配料都值得一赞,全部都好新鲜,特别系个洋葱,平时会有少少抗拒,但呢旧咬落超甜。唯一可惜系成个汉堡唔够热,如果再热啲应该会好正。.🌟Poutine, Specialty Fries $48呢个系好特别嘅薯条,同我哋食开果种脆卜卜嘅唔一样,上面会有大量酱汁同芝士系面,所以个薯条本身系偏腍身。食落其实有少少咸香,而且芝士味好浓,都系可惜个酱唔太够热,导致芝士好快凝固,如果唔系应该可以做到拉丝效果,但整体味道都系唔错~.🌟Caesar Salad $78呢个我个人系好推荐,虽然好似系间间西餐厅都有,但呢度嘅绝对系唔一样,上面除左有Bacon脆同面包脆以外仲有橄榄粒同咸
———————————————
🌟Poutine, Specialty Fries $48
🌟Caesar Salad $78
呢个我个人系好推荐,虽然好似系间间西餐厅都有,但呢度嘅绝对系唔一样,上面除左有Bacon脆同面包脆以外仲有橄榄粒同咸鱼,成个味道其实系更升华。我个人本身都几重口味,呢啲咁咸嘅配料再配上鲜甜嘅生菜真心好好味。
🌟Buffalo Wings (6ps) $68
呢个水牛城鸡翼都同平时食开有少少唔同,平时食嘅系咸同辣味嘅组合,呢度反而系用BBQ酱连同Honey Garlic,整体味道会偏甜少少但我个人系钟意呢个口味嘅,加上旁边嘅白色酱汁有少少咸味再中和返就咁正。
🌟48 Hours Beef Stock Pho with M9 Wagyu with TABASCO Sriracha Sauce $88
牛肉食落味道都重,而且都有好多块,个河粉底都ok。另外佢仲配有春卷,反而个春卷系好好味,入面食落好有口感,应该系加有芋头条同萝卜条,食落好香好好食。
🌟BBQ Baby Pork Ribs with TABASCO Chipotle Pepper Sauce $168
呢个性价比都几高,半条Pork Ribs都已经够晒多,仲另外配有沙律薯条。佢个Ribs主要系个酱调得唔错,BBQ sauce味好香再带有少少甜味。
🌟Movenpick Milkshake $68
我哋总共叫咗两杯分别系Bananarama 同Strawberry,香蕉果杯味道会稍为淡少少,但士多啤梨果杯系好好饮,入面会有好fresh果种士多啤梨味而唔系好假嘅果种,而且份量都满意,连埋上面嘅Cream仲可以打埋卡😚