2023-05-06
【观塘区】【家啡馆】我有压力,被人 WhatsApp 同我讲话我做得少观塘区,我自己都知,但系做过就知咩叫「顾此失彼」,要尽量照顾到大家嘅需要真系好难。不过都庆幸我尚算律己以严,都算喺呢个界别里面已经系勤力周围走嘅其中一个。讲到观塘,最近有印象食嘅已经系去到瑞和街街市嘅九鼎百味,真系几好食。而讲到耐冇食,蓝田就真系耐,上次系同朋友食木兆小品,真系超耐。之后就食咗一次呢间,但系呢间我唔太想食一次就写,所以我系食咗两次。第一次系食「英式全餐」,个餐系有丹麦酥、汉堡扒、火腿、肠仔、炒蛋、茄汁豆,我只能够讲佢就真系茶餐厅风味,就系好平庸嘅质素,真系冇咩特别好讲,配埋「热奶茶」先 $42 我又唔可能挑剔到啲乜,所以就系咁。大家睇完上一段就明白点解我坚持要食多一次先写,喂,真系冇嘢写吖嘛,我嘅写作技巧未高超到普通货色都写到好好食吖嘛。除非好似某啲 foodie 咁,篇篇都收钱,咁就水晶胶加双氧水都识得大嗌「好 好 味 呀 !」啦。咁第二次我就叫其他嘢,一不做二不休整返个「皇牌精选扒餐」,点知到叫嘢𠮶时先知冇羊架,谂住试个牛柳,但又唔想要晒两件,想试多啲嘢嘛。咁就唯有叫「皇牌牛柳拼鸳鸯肠」,咁𠮶两条
咁第二次我就叫其他嘢,一不做二不休整返个「皇牌精选扒餐」,点知到叫嘢𠮶时先知冇羊架,谂住试个牛柳,但又唔想要晒两件,想试多啲嘢嘛。咁就唯有叫「皇牌牛柳拼鸳鸯肠」,咁𠮶两条肠都唔差,仲有一条系香草肠。
件牛柳同啲薯条就 Okay 啦,只系 okay 咁啰,以茶记扒嚟讲唔算差,铁板上所以五成熟都得。餐汤「罗宋汤」都系茶记风味,反而个餐包够晒热,几好。加 $3 饮「冻咖啡」,我觉得唔差嘅,咁样夹埋 $91 只系合理啰。。。
(地址:观塘蓝田启田商场2楼207号舖)