香港已经好少主题餐厅,难得上网见到呢间以爱丽丝为主题嘅楼上cafe,抱住可以打下咭、食环境嘅心态去试下。餐厅由推门开始已经有一种进入咗花园嘅感觉,装潢都尽量配合爱丽丝嘅主题,由于我系夜晚去,灯光偏暗,唔太重童话感觉,多返少少灯光会好啲。我哋叫咗个二人餐 $428,可以多啲野拣,包括:头盘两份、主菜两份、是日甜品一款、爱丽丝杯子蛋糕一个同餐饮两杯。食物整体一般,仍有进步空间。服务态度方面就真系如网上大家一致评论一样:态度很差,由落单到埋单,服务员完全系有种唔想理你嘅态度去应你,每一枱客人都系咁对待。🔹 特伟兄弟孖宝 (牛肉芝士迷你汉堡 + 鸡肉豆腐迷你汉堡)黑色汉堡系牛肉芝士迷你汉堡,而另一个就系鸡肉豆腐迷你汉堡。汉堡包本身较干身,而中间嘅馅虽然外层都有少少干,但咬落去都有啲肉汁,可接受。仲附有炸薯条,呢款系似直身版炸薯圈,好香口。🔹 大烈鸟打槌球 (秘制红黑鸳鸯鸡翼)秘制红黑鸳鸯鸡翼分别系醋味同BBQ味,个人喜欢BBQ口味,因为大众化少少,而醋味略嫌太酸,有点似糖醋排骨味😂🔹 神秘镜中屋 (手作卡邦尼海鲜意大利面)虽然海鲜款式比较少,得青口同虾,但份量都多,配上蘑菇同烟肉,成碟意大利面

🔹 大烈鸟打槌球 (秘制红黑鸳鸯鸡翼)

🔹 神秘镜中屋 (手作卡邦尼海鲜意大利面)

虽然海鲜款式比较少,得青口同虾,但份量都多,配上蘑菇同烟肉,成碟意大利面都几丰富。而且汁份量适中,卡邦尼酱唔会太腻。

🔹 公爵夫人的宝盒 (野牛肝菌蓝青口烩意大利饭)

意大利饭易入口,汁调得不错,而且青口都算新鲜,不过食到一半就发现好多青口壳碎系饭入面,要好小心食,如果唔系好易介损咀🙈

🔹 是日甜品 - 马卡龙 & 爱丽丝杯子蛋糕

马卡龙唔算太甜,都OK。爱丽丝杯子蛋糕个造型几靓,系掉转咗嘅Alice,哈哈!当然我哋只食下层嘅朱古力蛋糕,都几软熟,唔会好甜。

🔹 时光怪客 (冻巨峰提子梳打) & 白皇后 (冻水蜜桃乳酸梳打)

饮品樽身挂住 "drink me",配合返故事主题,虽然饮品颜色好吸引,但饮落好淡口,水嘅比例仲多过巨峰味道,有点失望。

📍爱丽丝的秘密花园
油麻地弥敦道577号高氏大楼6楼B号舖