蟹仙海鲜蒸气石锅,有几间分店,之前系铜锣湾店食过后好味到要再encore🤤今次去咗第5间分店位于鲤鱼门,新店除咗有180度海景,仲有特色cocktails😍只有鲤鱼门店有cocktails呀,望住个日落好chill🍹我地1800开始食,边食边睇到日落加夜景🌇🌃 今次点咗尊贵海鲜套餐,有成9款空运海鲜🦞+ 1份有机蔬菜篮🥬 + 鲜甜海鲜粥底,现时每位$499,好抵食😋我地拣咗嘅海鲜包括:日本野生大赤虾🦐、台湾九孔鲍鱼、 韩国斧山珍珠蚝🦪、野生日本深海白刀贝、圣子、带子、 太平洋馒头蟹、野生奄仔蟹🦀、澳洲青年龙虾🦞、有机蔬菜篮🥬🔸日本野生大赤虾,其肉质鲜甜多膏,口感丰富。🔸台湾九孔鲍鱼,肉质鲜甜,口感Q弹,完全唔会韧👍🏼🔸韩国斧山珍珠蚝,带有淡淡嘅海洋风味同轻微嘅咸味,且质地柔软,口感滑嫩。🔸日本深海白刀贝,味道鲜美,肉质嫩滑。🔸太平洋馒头蟹,主要吃其鲜味,肉质唔算太多,外形比较圆润,所以被称为馒头蟹。🔸 野生奄仔蟹,超超超超多膏😍😍肉质劲鲜甜,好好味😋🔸 澳洲青年龙虾,其肉质细嫩,口感爽滑。最后就系个充满海鲜精华嘅粥底,有芋头 、猪骨、粟米等材料,仲会加入菜谱,少少嘅咸味更能带出粥底嘅鲜

🔸日本野生大赤虾,其肉质鲜甜多膏,口感丰富。
🔸台湾九孔鲍鱼,肉质鲜甜,口感Q弹,完全唔会韧👍🏼
🔸日本深海白刀贝,味道鲜美,肉质嫩滑。
🔸 野生奄仔蟹,超超超超多膏😍😍肉质劲鲜甜,好好味😋
🔸 澳洲青年龙虾,其肉质细嫩,口感爽滑。

最后就系个充满海鲜精华嘅粥底,有芋头 、猪骨、粟米等材料,仲会加入菜谱,少少嘅咸味更能带出粥底嘅鲜咪🤤 食完仲有糖水~椰汁炖雪燕,海鲜劲新鲜仲有靓景,食完大满足👍🏼👍🏼👍🏼