今晚我同朋友去一间位于观塘嘅港式茶餐厅—荷里活冰室食晚餐🌃。我哋去嘅原因主要系想寻找香港嘅本土风味同埋佢嘅性价比好高。一入餐厅,就已经被那独特而充满香港味道嘅环境吸引咗,店内果种老香港感觉,完全系我哋嘅菜!一看个menu,佢哋有好多经典嘅港式茶餐厅菜式,我哋点咗滑蛋虾球饭、粟米石斑块、冻柠水同热柠水,每一款都有独特嘅风味 hehe 👶💜滑蛋虾球饭💜呢个滑蛋虾球饭真系好吸引人!弹牙嘅虾球同滑嫩嘅鸡蛋完美配合,覆盖住香口嘅饭粒,份量足又味道好,真系好难拒绝嘅一道菜!每一粒饭都渗入咗鸡蛋同虾球嘅鲜味,真系令人忍唔住一口又一口!😍🍤🍚💜粟米石斑块 💜粟米石斑块,话咁快就登场啦!新鲜嘅石斑块肉质弹口,鲜味十足🐟;而粟米仲增加咗菜式嘅口感同甜味,整个人都觉得好满足!🌽💜冻柠水💜饮品方面,我哋拣咗凉爽嘅冻柠水来缓解口渴。经典嘅港式茶餐厅饮品嚟嘅,柠檬味道酸酸甜甜,十分消暑😋!💜热柠水 💜友人选咗热柠水,每一口都感到温暖同亲切!🍋
💜滑蛋虾球饭💜
💜粟米石斑块 💜
💜冻柠水💜
💜热柠水 💜

友人选咗热柠水,每一口都感到温暖同亲切!🍋