位于中环都爹利街嘅呢间高级西餐厅,以拉丁文「Lux」命名,中文即系「光」嘅意思。餐厅喻意将意法菜嘅传统味道发光发亮,查实我觉得更有延续街上媒气路灯醉人情怀嘅意思。呢度由曾为五星酒店餐厅嘅厨师主理,主打精致意法料理;店内装修古典优雅,处处浸透住浓浓嘅浪漫气氛,所以好啱跟情人知己嚟庆祝食饭。今次佢哋为庆祝开业2周年,特别喺 OpenRice 推出多项周年庆优惠,最吸引阿叔莫过于晚市全单8折,即系最低可以以 $662 叹到4道菜,真心好吸引!🍴4-course Tasting Menu ($662)全个餐4道菜式,包沙律或汤、意粉、主菜同甜品,除沙律或汤外,每款都有2至3款选择,跟朋友每人叫一款开心 share 就最好不过喇!🦞Lobster Bisque, Lobster Ravioli 加上白兰地同豆油嘅龙虾汤,口感香滑浓稠,味道浓郁,配上一小粒以龙虾肉做成嘅意大利云吞,更添饱感,好有诚意,绝对系阿叔嘅真心推介!🧀Spaghetti, 24 Months Parmesan Cheese, Black truffle 店内嘅招牌菜式之一!用上24个月嘅巴马臣芝士煮出嚟嘅意粉,唔单止好香芝士

🍴4-course Tasting Menu ($662)

店内嘅招牌菜式之一!用上24个月嘅巴马臣芝士煮出嚟嘅意粉,唔单止好香芝士,口感亦好creamy,即使加上大量原片黑松露都唔会盖过。

🦆Strozzapreti, Braised Duck Ragout, Wild Mushrooms, Baby Spinach
另一味道较浓味嘅意粉,用上口感弹牙嘅短卷面,再加上野菇、鸭肉,丰富口感,够晒惹味。

🥩USDA Ribeye, Shallots Jus
煎至三成熟嘅美国肉眼,肉质幼嫩之余,肉味浓郁又多汁,细细地两件都已经好足够。

🐟Miso Toothfish, Baby Fennel, Horseradish Cream
食完意粉,其实阿叔都饱咗7成,如果怕太腻,建议可食呢道以味噌调味嘅鱼柳,配上特制酱汁,感觉无咁heavy。

🍧Dessert
甜品可拣芝士拼盘或者呢款卖相咁靓嘅甜品,佢以青提子跟青柠啫喱作底,配埋用上白朱古力同接骨木花制成嘅忌廉,酸酸地嘅味道,好refreshing!

👨🏾阿叔食后感:自己都有好一段时间无食 fine dining (可能平时多数拣食日本菜先),论呢度嘅食物质素、餐厅环境,再加埋员工贴心嘅服务,能够以 8折食到佢哋 4道菜式,我又真心觉得几抵食,认真都好饱添!👍🏽👍🏽👍🏽