开晚市嘅第一餐,就系嚟咗九龙城,唔系食泰国野,系食一间隐世小店嘅酸菜鱼!小店内部装潢冇咩特别,似一般茶记风格,但都有较舒适嘅卡位坐,而且仲系卧虎藏龙㗎!啲酸菜鱼好好味,同朋友都觉得如果佢装潢靓啲,咁嘅份量同质量嘅酸菜鱼,绝对可以媲美出面较高级嘅食肆店铺,而且店员(望落似家族生意,哈哈)仲好贴心畀咗2杯冰水我哋,所以价钱再贵啲都冇问题!✍🏻 / 正宗老坛酸菜鱼▪️价钱:HK$199(标准)▪️美味指数:♥♥♥♥♥喺网上嘅图片见到佢个盘写住「鱼好吃汤更好喝」,就好想试!一试就觉得句野好有说服力,个鱼汤真系超好饮,麻辣鲜香!我哋叫咗小辣,辣度啱啱好,食得过瘾又舒服。而主角鱼肉就用咗特选嘅海鲈鱼,鱼肉香滑,2个人食标准份量啱啱好,如果3个人可能就唔够喉,要叫加大喇~另外,我哋仲叫咗个白饭,啲饭索埋汤一齐食,好快就食晒!✍🏻 / 椒盐脆鲜鱿▪️价钱:HK$98▪️美味指数:♥♥♥♥♥真系好脆!唔会用炸粉嚟呃秤,啖啖鲜鱿,啲椒盐调味都好香,有小小辣,应该系冇人会抗拒嘅香口菜式,不过2个人食份量就有啲太多,热气咗小小,但值得嘅🦑✍🏻 / 蒜泥白肉▪️价钱:HK$52▪️美味指数:♥♥♥♡♡呢碟特色小食就一般,白

✍🏻 / 正宗老坛酸菜鱼
▪️价钱:HK$199(标准)
▪️美味指数:♥♥♥♥♥

✍🏻 / 椒盐脆鲜鱿
▪️价钱:HK$98
▪️美味指数:♥♥♥♥♥

✍🏻 / 蒜泥白肉
▪️价钱:HK$52
▪️美味指数:♥♥♥♡♡
呢碟特色小食就一般,白肉肉质较嚡,切片偏厚切,个人比较钟意食薄片啲嘅白肉再包蒜泥食🤭✨
蒜泥白肉

▪️抵食:♥♥♥♥♥
▪️服务:♥♥♥♥♡
▪️环境:♥♥♥♡♡

💬亲身试一试
▪️餐厅名称:肥老板老坛酸菜鱼 (九龙城)
▪️餐厅地址:九龙城衙前围道54号地舖
#hkfood #food #foodlover #foodporn #foodpic #foodie #hkfoodie #hkig #photography #hk #hkgirl #hkcafe #foodblogger #hkfoodblogger #食评 #香港美食 #香港好去处 #相机食先 #吃货 #香港摄影 #香港打卡 #打卡 #cafe #香港小店 #川菜 #打卡餐厅 #九龙城 #酸菜 #酸菜鱼
2022-04-23
$187.5 (晚餐)