一入到餐厅好似真系喺台湾咁,装修劲有台湾色彩,仲有好多九份嘅灯笼挂喺天花板,再听住首「江南」,食碗鲁肉饭,打下卡,旅行感觉返晒嚟☺️✨❣️✍🏻「怀旧鲁肉饭/大」💰价钱:HK$42🍽美味指数:❤️❤️❤️❤️❤️记得早2年只身走去台湾,事但走入1间小店,食咗碗鲁肉饭⋯呢碗就系台湾果种味道🤤鲁肉肥瘦比例适中,鲁肉汁份量亦啱啱好,唔会搞到碗饭过咸。大碗真系几大碗下,2个人食,最后仲食剩添🙈想试多啲野食嘅,可以嗌细碗都够了😆✨✍🏻「盐酥鸡」💰价钱:HK$38🍽美味指数:❤️❤️❤️❤️❤️细细粒炸得好酥脆,啲肉仲好嫩滑🤤份量又系劲多😂 2个人食,最后食剩嘅菜式之一🙈✍🏻「海苔培根蛋饼」💰价钱:HK$32🍽美味指数:❤️❤️❤️🤍🤍饼皮好厚下,蛋都煎得好老同薄薄一片🥲海苔同培根份量比例较小。上菜时,1份切开4旧,只有1旧系比较饱满❤️‍🩹✍🏻「刈包」💰价钱:HK$30🍽美味指数:❤️❤️❤️🤍🤍之前系观塘工厦食过一个好好味嘅刈包,今次带住好大期望嚟试呢间,点知就好失望🥺虽然花生粉(混糖)、芫茜、腩旧加酸菜咬落去口感有层次,但旧腩肉好嚡又唔够腍,而且整体偏甜了,好似食到好多糖,刈包都系食返观塘果间算🤪。✍🏻「九份芋圆/温」💰价钱:HK

✍🏻「怀旧鲁肉饭/大」
💰价钱:HK$42
🍽美味指数:❤️❤️❤️❤️❤️
怀旧鲁肉饭/大

✍🏻「盐酥鸡」
💰价钱:HK$38
🍽美味指数:❤️❤️❤️❤️❤️
盐酥鸡

✍🏻「海苔培根蛋饼」
💰价钱:HK$32
🍽美味指数:❤️❤️❤️🤍🤍
海苔培根蛋饼

✍🏻「刈包」
💰价钱:HK$30
🍽美味指数:❤️❤️❤️🤍🤍
刈包

✍🏻「九份芋圆/温」
💰价钱:HK$35
🍽美味指数:❤️❤️❤️❤❤
虽然上面啲野食唔晒,但一上甜品真系第二个胃☺️一大碗有劲多粒芋圆(起码10粒以上),不过我哋衰要养生,叫咗温嘅芋圆,食落怪怪的,都系冻食好味啲🤣一大碗入面仲有珍珠、凉粉同豆腐花,大满足🤤可以可以👍🏻✨
九份芋圆/温

🍽整体美味指数:❤️❤️❤❤🤍
💰埋单价钱:HK$177/2人
2021-09-30
$88.5 (晚餐)
怀旧鲁肉饭/大
九份芋圆/温