2021-10-21
//"𝐼𝑓 𝑦𝑜𝑢 𝑎𝑟𝑒 𝑜𝑛 𝑎 𝑚𝑒𝑟𝑟𝑦-𝑔𝑜-𝑟𝑜𝑢𝑛𝑑, 𝑦𝑜𝑢 𝑚𝑖𝑠𝑠 𝑎 𝑙𝑜𝑡 𝑜𝑓 𝑠𝑐𝑒𝑛𝑒𝑟𝑦."其实筲箕湾都有好多好嘢食🤩今次同大家去一间玩味重 高质嘅cafe~ Dirty Skillet 🥳最加分嘅位置系环境真好舒适😍😍光线同空间感都十足墙身亦有好多时间嘅壁画设计好有形🤠餐厅中间亦有一个仿旋转木马嘅设计🐴🐴令到用餐享饍更加享受❤️可惜系同邹生一齐食 如果同白马王子一齐食就更好😝不得不提嘅系餐厅服务质素一流希望餐厅老板睇到可以加店员人工🤑另外餐厅都有啲set menu and lunch menu 假期都有提供快啲过嚟食啦🤗———————————————————————————前菜〖 鸭胸沙律🥗〗丰富嘅一餐就由依碟鸭胸沙律打响头炮🧨份量都偏大份 两个人食啱啱好 虽然鸭胸唔算好多块但系食菜都已经好满足沙律菜好fresh 好爽😋加埋啲酸酸甜甜嘅柚子醋好开胃👍如果每日都依啲沙律菜食我真系变做牛都唔介意🐮〖 甘荀忌廉汤🫕〗饮得出忌廉汤系用心去煮🥰唔好睇佢简简单单 一饮落去真系忍唔住讲句📢「好野来架❗️」质感绵滑 足料香浓鲜甜😋主菜〖 Dirty Skillet All
其实筲箕湾都有好多好嘢食🤩
我真系变做牛都唔介意🐮
〖 甘荀忌廉汤🫕〗
饮得出忌廉汤系用心去煮🥰
唔好睇佢简简单单
一饮落去真系忍唔住讲句📢「好野来架❗️」
质感绵滑 足料香浓鲜甜😋
主菜
〖 Dirty Skillet All day breakfast 🍳 〗💰130
其实All day breakfast 真系世上最好嘅发明之一👏
啱晒邹生依啲懒训猪🐷 又想食早餐嘅人💁🏽♂️
有人觉得all day breakfast 只系将各种食材随便放埋一齐😏
但其实要煮得好食都唔系咁容易
依一间餐厅嘅All day breakfast 就尽显心思啦😍
有面包🍞 牛油果🥑 烧蕃茄🍅 肠仔烟肉🥓
〖 梳乎厘奄列🫓 〗💰115
My all time fav💕
一上枱就见到份量惊人🥸好大份
绝对要2个人share先食得晒🤪
Soufflé omelette 配上cream 、士多啤梨🍓同蓝莓🫐 真系perfect match💕
空气感十足 口感松软好fluffy
蛋香味浓 真材实料!
重点系要一啖soufflé omelette 一啖cream
入口即融 cream口感好顺滑😆
味道方面甜度偏淡 唔怕太甜👍
紫薯再加埋紫米味
味道香浓 甜而不腻🤩
〖 Pineapple Hat 🍍〗💰48
I have a pine 🎵 I have an apple 🎶
啊❕ pineapple 🍍
I have a pineapple 🎵 I have a hat 🎶
啊❕ pineapple hat 🍹
亦酸酸甜甜 更加开胃😋
饮品方面唔会太甜 亦唔怕太多气泡
留有刺激感之余 更易入口👍
——————————————————————————
评分🌟(10分最高💯)
价钱💰: 7/10
味道👅: 7.5/10
环境🌱: 7.5/10
回头❣️: 7/10
人均消费: $250
🔍 店舖资料
🎠 𝔻𝕚𝕣𝕥𝕪 𝕊𝕜𝕚𝕝𝕝𝕖𝕥 @dirtyskillethk
📍 筲箕湾筲箕湾道393号形荟地下G12号舖
⏰ 𝗠𝗼𝗻-𝗙𝗿𝗶: 𝟭𝟭:𝟯𝟬-𝟮𝟮:𝟬𝟬
⏰ 𝗦𝗮𝘁-𝗦𝘂𝗻: 𝟭𝟬:𝟯𝟬-𝟮𝟮:𝟬𝟬
☎️ 𝟮𝟴𝟮𝟳 𝟬𝟬𝟬𝟯
#eatwithnous_cafe
#eatwithnous_筲箕湾
#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #foodstagram #hkfoodblog #followforfollow #photography #hongkong #foodoftheday #souffle #breakfast #seafood #美食 #相机食先 #海鲜 #全日早餐 #吃货 #旋转木马 #打卡 #手机食先 #筲箕湾美食 #梳乎厘