2021-11-10
同朋友一路倾计一路行,穿过大街,由湾仔地铁站行大概5分钟就入咗嚟汕头街呢条小巷,行到尽头就到达呢间角落隐世Cafe小店📍店面好有格调,简单又不失型格,设有几张户外坐位,可惜我太惹蚊,唯有放弃坐户外嘅乐趣⋯但原来室内嘅装潢都令人好惊喜,墙上有挂画,亦有摆设格仔柜装饰,听住旋律柔和嘅英文歌,坐系度都觉得感受到淡淡嘅艺术气息🕰🎼✍🏻 / Seared Scallop Aglio Olio💵价钱:HK$133🔘美味指数:❤️❤️❤️❤️❤️呢个系我极力推荐嘅意粉,真系我暂时食过最好味嘅意粉,意粉爽口弹牙,辣辣地好过瘾吖!仲有煎到好靓嘅带子,1碟有成3大粒,咁嘅价钱仲谂咩㖞🤤✨✍🏻 / Seared Tuna Salad💵价钱:HK$108🔘美味指数:❤️❤️❤️❤️❤️呢碟沙律其实系一个美丽嘅意外⋯原本系想食牛肉沙律,点知一坐低嗌野食时,可能佢地嘅卖相太似,就唔小心叫咗呢碟吞拿鱼排沙律。直到上菜时,仲心谂紧点解啲牛肉嘅表面咁光滑咁,原来食落先知自己叫错咗吞拿鱼沙律。不过完全冇后悔点解自己咁蠢(笑),因为啲吞拿鱼有成6旧,外层系微微烧焦,食落咸咸地,夹埋啲牛油果、沙律菜同面包粒食,正!而且仲有几块烟三文鱼,超抵食🈵
💵价钱:HK$133
🔘美味指数:❤️❤️❤️❤️❤️
✍🏻 / Seared Tuna Salad
💵价钱:HK$108
🔘美味指数:❤️❤️❤️❤️❤️
呢碟沙律其实系一个美丽嘅意外⋯原本系想食牛肉沙律,点知一坐低嗌野食时,可能佢地嘅卖相太似,就唔小心叫咗呢碟吞拿鱼排沙律。直到上菜时,仲心谂紧点解啲牛肉嘅表面咁光滑咁,原来食落先知自己叫错咗吞拿鱼沙律。不过完全冇后悔点解自己咁蠢(笑),因为啲吞拿鱼有成6旧,外层系微微烧焦,食落咸咸地,夹埋啲牛油果、沙律菜同面包粒食,正!而且仲有几块烟三文鱼,超抵食🈵👍🏻
✍🏻 / Cheese Fries
💵价钱:HK$45
🔘美味指数:❤️❤️❤️❤️🤍
其实呢间野所有野食份量都好劲,呢份薯条超热辣辣上菜,份量多到食唔晒添~薯条上沾上一层薄薄芝士,虽然我不好芝士,但都食咗成半份。但如果有额外配个酱点吓,食落就更过瘾😜✨
最后,其实呢间Cafe小店主打系咖啡,仲有得奖咖啡豆添~但夜妈妈饮有啲惊会瞓唔著,唯有下次中午再去试吓!不过夜妈妈想把酒谈心,呢度嘅环境都十分适合㗎~除咗红酒同白酒,仲有手工啤同cocktail畀你拣,cheers🥂✨
💵埋单价钱:HK$310/2人(未计酒)
🔘整体美味指数:❤️❤️❤❤❤