2020-05-03
召集芋圆控/烟韧控!妹猪仔👧🏻喺西环发现咗呢间CP值高嘅西环台式茶饮店🥤,呢度除咗茶饮之外,亦都有卖小食同甜品,于是同大家分享一下先😉~.🔸 (HK$28)首先系拣选底料,可以喺、二选一款。跟住就系拣选边一款甜汤底,、二选其一。最后就系拣选3款配料,配料选择包括:九份芋圆、红豆、绿豆、仙草、薏仁、珍珠、椰果、花生🥜(+HK$3)、鲜芋头(+HK$6),如果3款配料唔够喉,亦可追加配料(每款HK$3)。.妹猪仔拣咗底料、汤底,配😍。豆腐花好嫩滑,另外小惊喜系原本以为豆腐花系冻,但原来系热㗎😆~配料方面,红豆好香好绵,而芋圆(&地瓜圆、紫薯圆)同珍珠都烟烟韧韧,好有𡁻口👍🏻!.🔸 (HK$26)系店舖嘅「特别推介」之一。市面上常见嘅系珍珠奶茶,于是试下呢款少见嘅小芋圆奶茶,小芋圆亦即系珍珠size嘅芋圆、地瓜圆、紫薯圆,十分特别😉!。我拣选咗700cc,甜度方面选择咗微糖,冰量方面就选择咗微冰。奶茶嘅茶底唔错,小芋圆份量超多,占咗整杯饮料嘅四分一,而且系冻饮关系,小芋圆口感更加Q弹😍!.🔸 (HK$28)同样系店舖嘅「特别推介」之一。呢个系列嘅饮料都固定咗一杯700cc,够晒大杯😆!甜度方
九份芋圆、小芋圆奶茶、芒果3Q气泡饮
九份芋圆、小芋圆奶茶、芒果3Q气泡饮
🔸[九份芋圆🟣🟠⚪️⚫️] (HK$28)
首先系拣选底料,可以喺[仙草冻]、[豆腐花]二选一款。跟住就系拣选边一款甜汤底,[黑糖]、[蔗糖]二选其一。最后就系拣选3款配料,配料选择包括:九份芋圆、红豆、绿豆、仙草、薏仁、珍珠、椰果、花生🥜(+HK$3)、鲜芋头(+HK$6),如果3款配料唔够喉,亦可追加配料(每款HK$3)。
九份芋圆
妹猪仔拣咗[豆腐花]底料、[蔗糖]汤底,配[九份芋圆、红豆、珍珠]😍。豆腐花好嫩滑,另外小惊喜系原本以为豆腐花系冻,但原来系热㗎😆~配料方面,红豆好香好绵,而芋圆(&地瓜圆、紫薯圆)同珍珠都烟烟韧韧,好有𡁻口👍🏻!
🔸[小芋圆奶茶🟣🟠⚪️🥤] (HK$26)
小芋圆奶茶
小芋圆奶茶
🔸[芒果3Q气泡饮🥭🥤] (HK$28)
同样系店舖嘅「特别推介」之一。呢个系列嘅饮料都固定咗一杯700cc,够晒大杯😆!甜度方咩啊听唔到面选择咗半糖,冰量方面就选择咗正常。整杯饮料不过不失,唔会太死甜,而且加入嘅3Q果都多。
芒果3Q气泡饮
✨妹猪仔👧🏻💬: 呢度用料超足、价钱亲民,真系CP值高👍🏻!另外,我见呢度嘅鸡蛋仔、格仔饼都系即叫即整,等妹猪仔有机会试下先😋!
💡妹猪仔话你知~除咗中文餐单之外,店舖亦设有英文餐单,照顾唔同客人需要,呢个做法非常贴心❤️!
题外话~放俾人弃置单据/吸管包装嘅mini版垃圾桶好得意🤣~