这个世界上并不是只有朱古力蛋先可以一次满足你三个愿望,唐宫小聚social place一样得! 先说「视觉享受」,lahris唔少朋友即时想到atum desserant,就会即刻we哗鬼叫一番,lahris就仲未有时间去,唔知系咪咁worth to try。今次要介绍的这间social place也是卖「视觉享受」,这里都有中式点心小炒,却配以越‧法式装修,这种饮茶style,感觉好新颖这里卖「无限创意」,无论是menu,抑或食物卖相,一样精雕细琢,lahris看见上图这个碗,差点儿就尖叫起来,哈哈,冷静过后,才觉得好好笑我们三个女人仔,拎住menu就完全失控,「呢个好」、「果个好得意」、「呢个好多人推介」,愈叫愈多,上图只是first round(掩脸)开始啰! 这像花一样的是starter,开花萝卜,冻食的,有点酱油吗? 萝卜好爽口好crispy,咬落去是「索索声」架,的确是不错的开胃菜请留意menu,1000years duck eggs & silken tofu,豆腐切片,虽然未系切得丝咁薄,但系每片都好工整,中间就系皮蛋碎,仲有少少葱点缀吓,再将打混的皮蛋蓉拌在碟边(la
开花萝卜
皮蛋豆腐
请留意menu,1000years duck eggs & silken tofu,豆腐切片,虽然未系切得丝咁薄,但系每片都好工整,中间就系皮蛋碎,仲有少少葱点缀吓,再将打混的皮蛋蓉拌在碟边(lahris平时都好少食皮蛋,但系都忍唔住食咗两大啖,因为呢个整法,完全无食皮蛋的feel)
酒呈醉鸡
妈呀! 酒呈醉鸡,个鸡脾位好正,好食到不得了!
白玉王鸽
lahris觉得白玉王鸽就一般般,烤得好香,不过肉就薄啲啲啦
红油抄手
这个红油抽手也一般啦! 椰菜肉饀,无太大惊喜
姜汁龙须芥兰
叫咗太多肉,所以lahris叫了个龙须芥兰,哈哈「点龙须法?」,原来是这样,这个刀功也不得了,真得活像龙须一样呀! 而且味道也好好,好幼嫩,姜汁芡就几fresh
累醋鸡花
这个是看到隔离枱食得津津有味才叫的! 黑醋鸡花,鸡肉嫩滑,黑醋也是极开胃的,仲有芝麻花,卖相一流
松露白菇
重点来了!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 松露香菇竟然是一个包,开头还在想,应该是松露酿香菇吧! 哈哈 怎么来了只香菇,好搞笑,香菇纹路做得似模似样,连香菇椗都好似! 一边咬着淡淡朱古力味的包,lahris在想,「又话系松露! 你呃人!」再咬多啖,里面原来真系有松露香包馅,真系太a.may.sing!

为了今日一聚,lahris拣咗5 of the best,因为友人P看了食评,好想知道咩系「猛虎咬猪」,所以就六决定一试social place
猛虎咬猪
所谓「猛虎咬猪」,其实是猪腩肉馅饼,里边夹有雪菜、茄汁、花生粒酱,仲有最靓的猪腩肉! 猪腩肉就当然系无得弹,超肥美,夹埋雪菜食,算系中和少少,无咁腻,而且因为馅料丰富,里面太有层次,好似同时间食紧好多好多combination咁..
玫瑰馒头
好啦! 差唔多介绍完啦! 这个玫瑰馒头是用来拍照用的,美美的,玫瑰花形,仲有花瓣添! 真系有淡淡玫瑰味!!!!!
陈皮炖梨
最后,真系最后啦! 陈皮炖梨,陈皮丝超香!!!雪梨好甜好味
视觉享受,又有创意,又好味道,仲唔系一次过满足你三个愿望? 哈哈 其实,monday blue一抹而去,这才是我们仨的最大得著,值得推介!
2015-03-23
皮蛋豆腐