2018-10-24 21 浏览
台湾最出名嘅臭臭锅系旺角有得食啦,呢度开咗大约半年,我都系第一次同朋友试吓个沙茶牛肉锅贪佢里面有牛肉丸,好想试吓添。个牛丸得一粒,不过就几有弹性同好有咬口,唔系普通料,汤底的沙茶酱可以叫店员帮你调教浓度,唔想食太咸嘅朋友可以提出要求㗎,枱上面亦都有唔同嘅调味料俾你自由加,包括豆瓣酱、蒜蓉同辣椒粉。我哋仲叫咗小食包括麻辣臭豆腐同埋盐酥鸡扒,臭豆腐未埋黎,我已经闻到好大阵臭味!唯有硬着头皮去试吓,原来唔系我想像中咁臭,反而好香口,而且唔系好辣,质咸有啲似卤水豆腐。盐酥鸡扒好大块,出边嘅炸粉形成金黄色嘅外表,四个人都食唔晒呀。饮品方面,试吓佢嘅满杯红油子,我见到好多人都叫黎饮,大大块柚子贴近杯边,好靓,用来做点缀确实令人心旷神怡,饮品用柚子打成刨冰,感觉凉透心。下次试埋呢度嘅甜品先!
贪佢里面有牛肉丸,好想试吓添。

个牛丸得一粒,

我哋仲叫咗小食包括麻辣臭豆腐同埋盐酥鸡扒,
臭豆腐未埋黎,我已经闻到好大阵臭味!

下次试埋呢度嘅甜品先!

2018-10-22