2021-08-26 89 浏览
马鞍山中心开咗间以酸菜鱼做主打嘅餐厅,原来喺九龙湾、元朗同天水围都有分店,开到嚟马鞍山终于有机会试啦!餐厅走简约路线,价钱实惠,餐牌除咗招牌酸菜鱼同水煮系列之外仲有好多款川味小食同唔辣嘅选择。有时同朋友一齐食川菜但辣度level未必相同,呢度嘅一人份系列就可以解决呢个问题啦! 一人份系列可以自选主题、汤底、两份配菜加一份主食。我就拣咗有两个👍🏻1.5只🌶嘅青花椒酸菜汤底+鲈鱼片+娃娃菜+莴笋+米线($75)。一上台已经闻到好香嘅花椒味,青花椒酸菜汤底浓郁,香味有层次,鲈鱼嘅肉质较鱼片细致滑溜,去晒骨啖啖肉,莴笋娃娃菜索晒汤底嘅精华,食完好满足!朋友唔太食得辣,拣咗得半只🌶嘅柠檬酸菜汤底+生鱼片+腐皮+金针菇+薯粉($69),呢个汤底有新意,酸菜汤底同样浓郁加多重鲜柠号香味,味道好fresh! 腐皮系长身一条条嘅,同薯粉一齐食多一重口感。饮品可以跟餐加钱,我哋加左$12配左咸柠七同咸柠乐。估唔到一人份嘅份量都唔少,我哋都食得好饱。快靓正嘅一餐,最正系以后一个人想食酸菜鱼、水煮牛、毛血旺等菜色嘅时候都可以有选择啦!!

青花椒酸菜汤底

柠檬酸菜汤底