2021-10-13 1205 浏览
🍴 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞 : 𝟖/𝟏𝟎🙋🏻‍♀️ 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 : 𝟖/𝟏𝟎呢排呢间法式小餐馆见相当多人打卡同大赞,所以今次都都早咗上网预订,期待感满满,果然系无失望٩(ˊᗜˋ*)و♪!•如果上网预订嘅朋友仔要留意返需要做个Deposit,如果No show会每位收返$250。餐厅以白色装修,简约悠闲风为主,灯光偏昏暗,相当浪漫之余,亦无任何好拘紧嘅气氛。菜式有地中海菜嘅味道,食材新鲜,用料简单天然。首先佢会送上原个蕃茄同埋柠檬放系枱面,然后有专人捧住面包篮问客人需唔需要Refill等。面包篮里面提供咗一啲法包,或者系全谷物法包。可以自己切啲蕃茄柠檬配埋枱上嘅橄榄油、牛油同埋黑醋当沙律捞埋一齐食,亦可以放系面包上面食,任君选择(*´◡`)。🔹𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐎𝐬𝐜𝐢𝐞𝐭𝐫𝐚 𝐂𝐚𝐯𝐢𝐚𝐫($𝟑𝟐𝟖):Tartare控去到边一见到有任何Tartare类嘅菜式,都会想试( ´•ᴗ•ก)՞!Tuna Tartare上面铺咗啲脆片,鹌鹑蛋黄同埋小小Oscietra Caviar,吞拿鱼亦相当新鲜,配埋佢酸酸甜甜嘅汁,每啖都好香,非常开胃。🔹𝐒𝐧𝐚𝐢𝐥𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐁𝐮𝐭𝐭
🍴 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐞 : 𝟖/𝟏𝟎
🙋🏻‍♀️ 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 : 𝟖/𝟏𝟎

🔹𝐒𝐧𝐚𝐢𝐥𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫($𝟐𝟐𝟖):
必食佢呢度嘅法国蜗牛,个汁超好味😋!满泻嘅Garlic parsley沟埋olive oil,味道香甜。蜗牛新鲜弹牙,食完后朋友们都再用包点佢嘅汁嚟食,好惹味,如果唔系真系会太饱,应该停唔到口食包😝

🔹𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐛𝐚𝐛𝐲 𝐜𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐦𝐚𝐫𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐢𝐧 𝐥𝐞𝐦𝐨𝐧 ($𝟑𝟏𝟖):
佢哋其中一道Signature菜式,卖相虽然一般,但味道都唔错亦好简单,就系柠檬汁烤鸡,柠檬汁同鸡肉好夹,而且烤得好香,不过肉质我期待嘅系可以更嫩滑( ° ͜ʖ° )

🔹𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐕𝐞𝐧𝐞𝐭𝐢𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐚𝐦𝐬($𝟐𝟔𝟖):
就咁睇好似系好简单嘅一款蛤肉意粉,但系做得好好食绝对系唔容易,就好似呢度咁,相当出色( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ )。酱汁系Garlic Parsley+小小干辣椒碎,味道好香之余带小辣。蚬肉每只都系好饱满又无沙,味道非常鲜甜。意粉亦好出色,软硬度啱啱好,有咬口之余,条条都沾上咗蛤肉嘅味道,加埋Parsley嘅幽香,好味到不得了。

🔹𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐂𝐮𝐭𝐥𝐞𝐭𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐬𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐀𝐮𝐛𝐞𝐫𝐠𝐢𝐧𝐞($𝟒𝟓𝟖):
全晚惊喜度最高嘅一道菜( Ꙭ )!! 叫咗Medium Rare,羊肉肉质超嫩滑,有小小烟熏味之余,而且外香内嫩,一啲膻味都无,好出色。旁边亦有茄子酱提供,味道几清新特别~

🔹𝐒𝐚𝐥𝐭 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 𝐨𝐟 𝐋𝐢𝐧𝐞 𝐂𝐚𝐮𝐠𝐡𝐭 𝐒𝐞𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐜𝐡𝐨𝐤𝐞𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐭𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨𝐞𝐬($𝟒𝟓𝟖):
鲈鱼肉质好嫩好新鲜,焗嘅时间控制得好好,味道简单,有啲蕃茄同埋洋蓟系上面,无太复杂嘅调味,食返鱼同蔬菜本身嘅鲜味同少少咸味。

🔹 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐂𝐫𝐞̀𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮̂𝐥𝐞́𝐞($𝟏𝟏𝟖):
因为屋企人生日,Request咗庆祝嘅字句,本身我叫佢放系French Toast上,但可能叫咗两个甜品,所以捞乱咗( ° ͜ʖ° )~呢个Crème Brûlée嘅份量好大之余,系非常非常好食! 我哋觉得比起French Toast更正更惊艳,里面嘅布丁质感系超级幼滑,焦糖脆脆嘅甜度好适中,我哋4人Share刚好,好满足,好回味😋

🔹 𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦($𝟏𝟏𝟖):
基本上好多人去都系为咗佢呢个甜品,果然无失望( ˶˙ᵕ˙˶ )。出面系金黄嘅焦糖面脆皮,里面系非常松软嘅面包,非常重蛋香又甜,旁边系香草雪糕,外脆内软都系好出色。

• French  toast
  • 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐋𝐚𝐦𝐛 𝐂𝐮𝐭𝐥𝐞𝐭𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐬𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐀𝐮𝐛𝐞𝐫𝐠𝐢𝐧𝐞