2011-02-27
周末刚巧路经K11,听闻有间新嘅一品蚂蚁开业,于是乎顺便吃过快嘅下午茶。嚟到现场,餐厅布置成间玻璃屋一样,里头有银色挂墙相假、黑色梳化等等装饰,有些少高档次意大利餐厅feel。一品蚂蚁其实同红蚂蚁系同属一个集团,食神颇喜欢佢哋嘅冻奶茶,佢虽然冇茶餐厅果D咁香咁滑,但胜在够晒多奶! 葡国肠烟鸭胸肉杂锦炒饭 (Grade: 2.5/5)炒饭材料有葡国肠、烟鸭胸肉、鸡肉、蔬菜等等,炒得都算香口,味道不过不失。不过可能肚子太饿之下亦总算吃得开怀。 日本淡咖哩汁烩牛肉蛋包饭 (Grade: 2/5)淡咖哩汁一点都不清淡,相反调较得浓同相对咸,食完觉得好口渴。 蜜糖鸡翼 (Grade: 1.5/5)蜜糖酱汁好稀,薄薄一浸铺响鸡翼上面,汁还汁,鸡翼还鸡翼,失败! 烧汁牛脷粒 (Grade: 2.5/5)牛脷粒本身烧得外脆而内软,但牛脷那种独特嘅苏味完全无,味道感觉好冷藏,即使用咗烧汁都带唔出味道嚟,如果做盐烧反而可能效果会较好。 总括而言食物质素马虎,相比姊妹店红蚂蚁还要差,相信同价之下,在K11可以找到更好嘅选择。