周年纪念当然要隆重对待,㨂左位于中环砵典乍街嘅「鮨 中本」食omakase。门面简约,内里采用全木设计,令人感觉温暖。餐厅只有一张L型吧枱,可容纳11人,很有VIP感觉。「中本」其实系厨师「中本正纪」嘅本名,啲间日式料理正是由佢主理。上网爬文先知道原来佢来头不小!曾在东京银座米芝连一星的「寿司家一柳」工作,来到香港再于「鮨佐瀬」深造,多年经验练成扎实手艺。而今天非常有幸,正是由中本先生为我哋服务!我哋选择咗$1180 嘅Omakase Sushi ,包括了15 种类、卷物、汤、甜品15种类寿司:1)鲈鱼- 味道淡雅,但鲜味十足可媲美鲷鱼。为一系列嘅寿司打开序章2)𫚕鱼- 油脂丰盈,肉质细嫩,味道鲜美3)剥皮鱼即系沙鯭,肉质结实,重点在寿司上嘅鱼肝,油香丰富味道有层次,口感有啲似白子4)赤身- 较瘦嘅吞拿鱼,使用了酱油渍嘅处理方法,使赤身更有鲜味5)中拖罗 - 较赤身油脂丰富,油脂比例平均,鲜甜味美6)大拖罗- 入口即溶,油脂丰厚,比上一件油脂更为浓郁,充满咗油腹甘香,绝顶好食7)车海老 - 采用了大大只新鲜虎虾,煮熟之后立即当场剥壳,上菜时明显还带有余温,肉质鲜嫩甜美,原来虾寿司系可以
15种类寿司
1)鲈鱼
- 味道淡雅,但鲜味十足可媲美鲷鱼。为一系列嘅寿司打开序章
鲈鱼
2)𫚕鱼
- 油脂丰盈,肉质细嫩,味道鲜美
𫚕鱼
3)剥皮鱼
剥皮鱼
4)赤身
- 较瘦嘅吞拿鱼,使用了酱油渍嘅处理方法,使赤身更有鲜味
赤身
5)中拖罗
- 较赤身油脂丰富,油脂比例平均,鲜甜味美
中拖罗
6)大拖罗
大拖罗
7)车海老
- 采用了大大只新鲜虎虾,煮熟之后立即当场剥壳,上菜时明显还带有余温,肉质鲜嫩甜美,原来虾寿司系可以咁好食
车海老
8)鱿鱼
- 非一般嘅鱿鱼寿司,食材新鲜唔在讲,表面加上了少量柚子皮、岩盐,另味道提升至另一个境界,而口感亦非常幼嫩
鱿鱼
9)小肌鱼
- 属于古江户前寿司嘅主角,经过盐渍、醋洗,味道质感有点类似鲭鱼,属于贵价食材,充满咗鲜味亦带点醋酸味,都系第一次食😆
小肌鱼
10)池鱼
- 表面加上了葱蓉,中间夹住紫苏叶,一啖放进口充满了清香,同平时食嘅池鱼有天渊之别
池鱼
11)鲭鱼
- 上面加上了一片薄薄嘅海带,鲭鱼鲜香带甜甘
鲭鱼
12)马冀海胆
- 来自北海道雾多布水产嘅马粪海胆,极其鲜美,香甜,一啖放入口完全系欲罢不能
马冀海胆
13)象拔邦
- 象拔蚌经过矶烧,多了一份焦香,肉质香甜爽脆,暖暖的,味道和口感都是一流
象拔邦
14)烧鳗鱼(穴子)
- 鲜嫩松化、入口即溶,味道香甜,食过最好食嘅鳗鱼寿司
烧鳗鱼(穴子)
15)玉子烧
- 玉子烧其实唔同厨师有唔同煮法,而在中本先生之下嘅玉子烧,原来系可以咁好食🤤 玉子烧之中有鲣节煮成嘅高汤,,味道浓香,再以慢火烘焙,因为质感非常细腻,口感就如creme brulee,真系冇得顶!玉子烧有两旧,另一旧再加上薄薄嘅香脆焦糖,更加无敌!
玉子烧
渍物:
牛蒡 (牛蒡味甜,加上芝麻更香更佳)
腌萝卜 (甜美表面有少量柚子皮,味道更加提升)
渍物
卷物:
碎葱吞拿鱼腩卷物
- 入口一阵葱香,再加上香甜嘅吞拿鱼腩,冇得顶。本身无调味,可以点少少豉油,味道更加有层次。

汤:
面豉汤
- 绝对非一般嘅面豉汤,高汤香浓之余海带都非常出色。
甜品
柚子雪芭
- 柚子味非常清新味道突出,高质,
蓝莓yogurt
- Yogurt味度似New York chesse cake,再加上蓝莓果酱,系超好味!
乳酪配蓝莓酱
服务高质:
整个用餐体验都有宾至如归嘅感觉,在场除了两位厨师,少少的空间竟然多达4名侍应,可见非常著重服务质素。除了会帮你件褛套上褛套,适时会帮你加水和换上新茶,更最重要嘅系佢哋会专注食客嘅需要,留意一举一动,亦会主动为你讲解食材、介绍菜式,这种贴心亲切嘅服务,就连五星酒店都未必做到。由于中本先生系日本人,而食客亦有日本人,其中一名侍应系操一口流利日语,更会同日本食客交流,真系大开眼界😆

总结:作为日本料理嘅omakase,无论系食材新鲜度、厨师功架、味道,以至环境、服务,都系一等一高质,极致。一顿非常令人回味嘅优质omakase!
2022-12-12
庆祝纪念