2022-07-06
讲左好多次自己系一个不折不扣既拿破仑粉丝,每次经过cake shop,只要比我见到有拿破仑既存在,我都一定会买,细至无论系旧式饼店,定系even大至系酒店级饼房,而对拿破仑呢样野疯狂到身边既同事都知,竟然系我生日正日当日,一早订定左个birthday cake size 原个拿破仑比我同我兴祝,一见到Lady M 个盒时谂都冇谂过竟然会系Lady M到唔系买佢地最拿手最出名既千层蛋糕,到佢地打开盒时我见到系长条型先知系我最钟意食既拿破仑,真系好开心同事咁有心。呢个Lady M拿破仑其实真系好抵食,佢系一个劲大个劲厚成个枕头咁既长砖型,而本身饼店亦已好贴心咁帮你切开左6件(其实足够12个人分),方便分黎食,拿破仑既酥皮做得非常好,好脆同好重牛油香,中间系夹住左几层海绵蛋糕同埋cream,个cream好滑溜,奶香浓郁,就同佢平时最出名既千层蛋糕中间夹既cream一样味道一样口感,食完呢个拿破仑,大约以后都会变成我既first choice 黎Lady M会拣既cake。