2014-05-11
有留意露露Fandpage的朋友都知道我钟意周围食野,而今次要介绍一间岩晒一家大细假日饮茶的好地方!<<北斗翁顶尊火锅料理 Beidouweng Hotpot Cuisine>>地址:太子弥敦道789号健峰保险大厦地下及1楼初初听到<<北斗翁顶尊火锅料理>>以为系火锅店,但它于午市做饮茶,而晚市就做打边炉!而露露好开心收到邀请, 可以同姊妹April一齐去饮茶,今次仲系我地第一次一齐饮茶添!<<北斗翁顶尊火锅料理>>的点心价钱同一般荼楼差唔多,小点 $16.8中点 $19.8大点 $24.8特 $28.8(2-4pm 仲有特价点心)但点心款式种类选择多, 仲有露露最爱的烧味添!样样都好想食啊, 之后点左好多款点心&小食,有虾饺、烧卖、牛肉、凤爪、叉烧肠、粉果、脆皮烧鹅、脆脆乳猪等, 仲有寿包&甜品!好丰盛啊!!而当中露露最爱&推介有呢几款:点心方面: (5Ú为满分)酱皇蒸凤爪‧凤爪好入味‧皮软肉嫩(好味度ÚÚÚÚ)潮式蒸粉果‧馅料有虾米, 猪肉碎等‧皮薄馅多‧烟韧香口(好味度ÚÚÚÚ)竹笙素
而今次要介绍一间岩晒一家大细假日饮茶的好地方!
地址:
太子弥敦道789号健峰保险大厦地下及1楼 初初听到<<北斗翁顶尊 火锅料理>>以为系火锅店,
但它于午市做饮茶,而晚市就做打边炉!
而露露好开心收到邀请, 可以同姊妹April一齐去饮茶,
今次仲系我地第一次一齐饮茶添! <<北斗翁顶尊 火锅料理>>的点心价钱同一般荼楼差唔多,
小点 $16.8
中点 $19.8
大点 $24.8
特 $28.8
(2-4pm 仲有特价点心)
但点心款式种类选择多, 仲有露露最爱的烧味添!
样样都好想食啊, 之后点左好多款点心&小食,
有虾饺、烧卖、牛肉、凤爪、叉烧肠、粉果、
脆皮烧鹅、脆脆乳猪等, 仲有寿包&甜品!
好丰盛啊!! 而当中露露最爱&推介有呢几款:
点心方面: (5Ú为满分)
酱皇蒸凤爪
‧凤爪好入味
‧皮软肉嫩
潮式蒸粉果
‧馅料有虾米, 猪肉碎等
‧皮薄馅多
‧烟韧香口
竹笙素菜饺
‧馅料有香菇碎粒,竹笙等
‧软薄的饺皮配上爽脆的内馅, 口感好新鲜\
相信素食人士一定大爱
鲜虾肠 ‧整只虾包在入面
‧虾肉新解弹牙
‧即制即蒸, 淋上豉油天好味
蜜汁叉烧肠
‧叉烧部分肥瘦比较均衡, 份量适中
‧即制即蒸, 新解好味
蚝皇叉烧包 ‧即制即蒸
‧皮薄馅多
啖啖都有馅料!
小食方面的推介:
露露大爱<<北斗翁>>家的烧味!!!
至尊脆皮烧鹅(鹅中极品) ‧皮脆肉嫩而五油
要制作一只靓的烧鹅一d都唔简单家,
据问要先将鹅身吹涨, 之后用挂炉高温烧制,
用火力将中间皮脂逼出,
先可以令到鹅肉保持水份幼滑的肉质!!
(好味度ÚÚÚÚÚ)
脆脆乳猪 ‧皮脆肉鲜
‧肥瘦层次分明, 比例均衡
一啖食落去可以同时感受到脆、鲜、嫩的口感
(好味度ÚÚÚÚÚ)
鲍汁凤爪 ‧凤爪入味, 浓浓的鲍鱼汁
卤水猪脚仔
‧猪脚仔浸得好入味
‧肉质滑嫩
平时唔食猪脚的露露都觉得好味!
(好味度ÚÚÚÚ)
最后仲有寿包&糖水!! 食到好饱饱!! 而当日仲好开心可以同朋友的囡囡玩,
好真系好cute 好可爱,
面仔圆圆, 抱住她唔舍得放手!! Haha!!!