2017-12-22 1155 浏览
今日陪咗妈咪去北区医院做术前检查,所以又冇煮饭,一家大细又周围去揾食!今次嚟到联和墟街市上面嘅大排档,呢度有好几间小炒,我哋拣咗入门口右手边嘅海记美食坊!同一般市政大楼上面嘅大排档都冇乜分别,海记有两个舖位,蓝底白字嘅招牌好抢眼,都几衬到个海字,唔知老细系咪咁嘅用意呢?!合掌瓜红萝白猪骨汤唔理你叫咩𩠌,一坐底就送上一煲老火例汤,虽然都系有师傅,大排档货式,算系咁啦!西兰花炒鲜鱿鱿鱼新鲜弹牙,除咗西兰花之外,仲有好多配料韭黄、草菇同甘笋片,令到成碟𩠌变得好丰富。菠萝咕噜肉正常水准嘅咕噜肉,酸酸may may B头最爱,不过菠萝少咗d!海味杂菜煲正常嘢冇乜特别~支竹火腩鳝煲屋企人话好好味!三杯酒肥肠猪大肠系我其中一样好钟意食嘅嘢,再配搭埋「三杯」嘅煮法,用酱油、米酒、麻油各一杯,再加埋九层塔、姜同蒜头,一齐爆炒非常惹味!「三杯」源自江西,相传系一个江西籍狱卒喺狱中用咗酒酿、猪油、酱油各一杯炖制鸡块俾文天祥食而得名。而家为咗方便同健康嘅关系酒酿改为米酒、猪油改为麻油。

合掌瓜红萝白猪骨汤

西兰花炒鲜鱿

菠萝咕噜肉

海味杂菜煲
正常嘢冇乜特别~

支竹火腩鳝煲
屋企人话好好味!

三杯酒肥肠

2017-11-20