「𝟲𝟭𝟲牛肉火锅专门店」可以话系牛肉火锅店嘅百货公司,单系牛肉种类已超过𝟮𝟬款‼️𝟲𝟭𝟲有近𝟮𝟬间分店,位置遍布港九新界: 铜锣湾、尖沙咀、旺角、荃湾、将军澳、元朗、大围、大埔等。听过呢间餐厅好耐,今次终于去西环分店试吓😙 餐厅装修主打香港怀旧风情好有特色🇭🇰 落单以𝗤𝗥 𝗰𝗼𝗱𝗲取代传统餐牌方便又环保👍🏻 大部份牛肉价钱都只介乎$𝟰𝟴-$𝟲𝟴,非常相宜🌟自助区域提供多款酱料,当中最特别系「秘制牛肉汁」🐮同新鲜柑桔🍊 秘制牛肉汁充满浓厚牛肉味,有提鲜作用。餐厅仲有推介自制酱汁做法: 秘制牛肉汁+ 𝟮滴柑桔汁,认真唔错😋🔸• 花雕醉蚬锅• $𝟭𝟯𝟴汤底有超过𝟭𝟬款选择,包括牛骨清汤、牛杂汤底、溶岩沙嗲汤底、青花椒辣汤、鸳鸯沙牛汤底、鲜牛油麻辣汤、酸菜汤底等等。今次拣咗季节限定嘅花雕醉蚬锅🌺🐚 呢款汤底系晚市堂食限定而且系限量供应⚠️ 汤底非常清甜: 秘制花雕酒配上大量新鲜花甲,好啱秋冬呢啲季节🍲❄️牛肉有超过𝟮𝟬款不同部位选择,包括牛朴肉、牛驼峰、滑尾龙、牛舌、黄喉等等。食咗四款:🔸• 熟成加拿大牛肩脊 $𝟱𝟴🔸• 澳洲五花趾 $𝟲𝟴🔸• 匙柄 $𝟰𝟴🔸• 加拿大艾伯塔嫩池板 $𝟰𝟴牛肩脊肉味

🔸• 花雕醉蚬锅• $𝟭𝟯𝟴

🔸• 熟成加拿大牛肩脊 $𝟱𝟴
🔸• 澳洲五花趾 $𝟲𝟴
🔸• 匙柄 $𝟰𝟴
🔸• 加拿大艾伯塔嫩池板 $𝟰𝟴
牛肩脊肉味最香浓,而且富油脂香☺️ 推介❤️
加拿大艾伯塔嫩池板就最冇牛肉味,较为逊色。

🔸• 手打牛筋丸 $𝟯𝟬
平时自己打边炉一向钟意食振兴𠮶只牛丸☺️ 谂住试一试呢度嘅手打牛筋丸,但系质地比较淰而且偏臊,唔太啱我口味🥲

🔸• 娃娃菜 $𝟮𝟴
🔸• 唐生菜 $𝟮𝟴
另外值得一赞嘅系呢度嘅蔬菜好新鲜🥬 我妈咪对蔬菜嘅要求都好高,但系连佢都话呢度嘅蔬菜好靓好新鲜😆 我哋尤其欣赏唐生菜💚

整体觉得食物同环境都唔错,推介俾钟意食牛肉嘅朋友👍🏻🐮

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 7.5/10