2017-10-09 990 浏览
星期六下午,难得奶奶帮我地凑三只小妖,同老公二人蛇出黎去行下,扫下街。临走前老公话想买野返去比三只小妖食,我地谂左一阵,又周围行下睇下有咩系啱小朋友食,行下行下就兜左入有一大堆食店嘅位置(我都唔识形容啦,好似一大个圈咁,入面全部都系小食店),行到入去见到有台式盐水鸡买,就去睇下啦。我地决定叫2份,1份系鸡胸肉,1份系鸡脾肉,佢每份肉都配3款配菜嘅。鸡脾肉配粟米芯,车厘茄,青瓜,盐水汁。本身有辣汁嘅但我地要比小朋友食所以就叫左盐水汁啦,鸡脾肉好滑,个盐水汁好惹味,又唔会话太咸,咁当然唔够台湾嘅香,但都唔错架啦,青瓜爽脆,车厘茄都新鲜。鸡胸肉配芭乐,粟米芯,西兰花。鸡胸肉都煮得出奇地滑,唔系想像中嘅鞋烚烚,但当然比起鸡脾就梗系鸡脾再滑d啦。芭乐好香,完全令我谂起系台湾夜市扫街嘅感觉。西兰花又唔会话烚到太淋,都仲有d咬口。估唔到呢间野又真系几正,不过美中不足系呢度实在太迫啦,系等紧嘅时候比好多人推撞,不过都明白香港嘅土地问题,特别系葵涌广场想做到美食商场咁。
鸡脾肉
鸡脾肉配粟米芯,车厘茄,青瓜,盐水汁。
鸡胸肉
外卖自取