2023-08-11 224 浏览
《川味港私房菜 - 观塘》前几日同同事去左一间位于观塘既川菜私房菜,餐厅有好多主推菜式都好想试,不过当日系同事请食饭,所以点菜方面都交番俾同事拣。我地三个人叫左3个菜,水准都真系唔错,怪不得同事会带我黎呢度啦💁🏻‍♀️蒜蓉粉丝蒸琵琶虾今次系我第一次食琵琶虾,佢个样睇落有D 似龙虾🦞而食落都有点似龙虾既鲜味,不过肉质比起龙虾食落更弹牙,用蒜蓉粉丝去蒸又点会唔好食呀💁🏻‍♀️古法红烧龙趸翅呢一度菜式平日真系好少机会会食到,好难得朋友竟然会叫黎请我食,龙趸最好食既地方系佢有好丰富既胶原组织,食落滑滑的,鱼味浓郁又新鲜,入面既高汤同翅既味道好夹,佢既浓郁度绝对已经唔系饮汤羮既感觉,所以食两碗都真系饱饱地嫁💁🏻‍♀️鲍汁虾子海参最后呢一道菜又系D 高级食材,海参发到好大件,咬落十分弹牙,佢个茨汁用左鲍鱼汁制作,食落好Rich 好重海鲜味,上面既虾子都有好多,令到后面每条小棠菜都充满住虾子,鲜味十足
《川味港私房菜 - 观塘》

💁🏻‍♀️蒜蓉粉丝蒸琵琶虾