2022-08-09 220 浏览
话说几个朋友都成年无约过出嚟食饭,终于约得成,食咩都无咩特别意见喇~~坐得舒服唔好未够钟就赶人走就得喇‌。最后去打任食边炉~~原来叫做"山见台式火锅"心谂都系个d啦,去到门口望吓个menu最吸引嘅竟然系:台湾夜市小食坐低order咗汤底就出去睇吓有咩可以食住先~~有大量唔同饮品,特别d嘅有桂花乌龙同一只麦啤,仲有d中华沙律同螺肉。再去睇吓d热食,哗不得了!d卤水香味行过都闻到好劲,有猪手大肠牛筋甜不辣,越夹越停唔到手。返埋位汤底同头轮小食同火锅材料已经上枱,我唔客气喇!先食卤水嘢,猪手牛筋都好入味同好腍,基本上唔驶点咬,最紧要个卤水汁香浓扑脷,先取一分跟住到是日主角-汤底:麻辣美人双拼习惯先试呷一啖汤再渌旧肉唔点汁,再决定要捞几多豉油辣椒唔试由自可,一试个花胶美人锅,味道鲜甜浓郁而唔系过咸或者太重味精,而旧牛肉有肉香之余亦有满满嘅美人鲜味,所以成餐都唔驶再点酱油都已经够晒味,呢个汤底绝对系诚意之作,下次再encore都绝对可以。而另一边嘅麻辣汤底,虽然本人不太嗜辣,但入口亦不太抗拒,其中特别之处系加入鲜龙眼肉,食到个口辣辣麻麻嘅时候再食到粒清甜龙眼肉,就好似对舌头作出两轮冲击咁~我哋叫
原来叫做"山见台式火锅"
心谂都系个d啦,去到门口望吓个menu
最吸引嘅竟然系:台湾夜市小食

我唔客气喇!

跟住到是日主角-汤底:麻辣美人双拼
习惯先试呷一啖汤再渌旧肉唔点汁,再决定要捞几多豉油辣椒

我哋叫个set嘅牛肉有4款,
包括有月见封门柳/牛五花/牛胸腹/牛肩胛肉(唔好问我即系咩位置,佢哋全部个位置都喺我个肚度), 其中牛五花快渌后肉质仍然软熟,牛肉鲜味突出。
而个封门柳渌完会稍韧但肉味更浓~
至于个月见(蛋黄) 影相ok~~入口其实分别唔大(如果食用方法无错)。至于其他肉类仲有黑毛猪梅花肉羊肉等等~入口都好柔软~但味道始终一定及唔上牛肉咁浓,其他食材嘅质素都系平均以上。较特别嘅有好耐无食过嘅牛骨髓~
而沙白味道亦非常鲜甜~但就真系细粒咗d啰~~😂😂

至于其他台式小食款色亦唔少,好似有盐酥鸡,葱油饼,葱肉馅饼,蚵仔煎,炸鸡扒同糯米肠仲有爱玉芋圆。其中炸鸡扒最有惊喜,外层炸得够晒脆又唔厚,而鸡肉炸完都唔会干,仍然保持juicy。芋圆本身其实都唔错嘅,不过太细碗,放嘅配料唔够多,所以做唔到食一羹入口可以有四五种唔同口感个种满足嘅感觉~~

将D 台式嘢食放晒喺枱面,真系好好似去咗台湾夜市扫街咁~~好挂住呀~~几时飞得呀?

整体嚟讲呢餐食物水准一定系平均以上,每位3百呢个价位绝对超值同可以encore 嘅,如果真系有机会再食,可能会试吓比多几十可以食多款牛肉~
希望唔驶又等一年先约得成啦!
  • 台式卤水
  • 美人锅汤底