2014-11-18 2809 浏览
今次有幸跟住友人到访荃湾既Beans食晚饭,又可以大饱口福喇!此店分成两间舖,当我地十时多到逹既时候,其中一间门外已经挂上closed既牌,而另一店门外则依然有人排住队,我地三个人系外面等紧位既时候已经热烈讨论食啲咩好,到入座既时候就可以毫不犹豫咁order想食既野 可能因为呢边食店较多,所以last order既时间为十一点,比平日所食既店舖晚一点,岩哂我呢啲唔系番朝九晚五既上班人士放工出黎觅食食物上菜既速度好快,第一个黎既系deluxe版既all day breakfast,呢道菜既卖相好丰富,入面既肠仔好好食,好juicy,而个冬甩形既waffle加上cream系食都唔错,但其余既食物都系普普通通,个菇既味亦都比较淡,所以如果唔系为影相,其实唔叫都得~之后既蟹肉意粉真系唔错,唔驶加芝士粉都已经够入味,另外意大利粉同𩠌既比例几乎系一比一,而每条意粉都沾上酱汁,所以每一啖都好rich,只系份量如果可以多啲就更好喇!小食拼盘入面有芝士肉酱薯条同三种不同口味既单骨鸡翼,焦糖味既一款肉质较其余两款嫰,所以我地都另外order多一客,而其余两种味道本人则觉得普通咸点仲有两款pizza,分别为
蟹肉意粉
小食拼盘
焦糖单骨鸡翼
咸点仲有两款pizza,分别为巴马火腿及芝士千岛酱三文鱼味,而本人因为一向喜欢千岛酱所以较欣赏后者既味道,不过如果下次再有机会光顾此店,本人应该会宁愿order多个意大利粉rather than pizza喇
又到左甜品既时间,一场黎到又点可以错过佢地既甜品

朱古力饭tart系一个几特别既甜品黎,个质感有啲似将杰身既意大利饭加入朱古力酱及拖肥然后压实,所以口感好rich~听老板讲呢个甜品都系新研发出黎既,应该只系两天前开始售卖,大家去到都不妨一试
香焦拖肥蛋糕,焦糠蛋白及vanilla 雪糕都系一个唔错既套餐选择,首先每样甜品既份量都好大,尤其系件蛋糕,佢个cream味道唔会漏,加埋甜甜地既香蕉食真系一绝
香蕉拖肥蛋糕、焦糖蛋白布甸配香草雪糕
焦糖香蕉waffle配vanilla雪糕呢个必食!佢个香蕉上既焦糖烧到脆面,配埋本身已经带有甜味既香蕉一齐食真系甜上加甜,岩哂我口味,而个waffle都做到外脆内软,加埋香草雪糕一齐食都系冇得弹,但唯一唔好处系个雪糕融得太快
焦糖香蕉waffle配香草雪糕
呢个有红豆糕,apple crumble 同绿茶雪糕既套餐中既红豆糕有三件,但只是一般既货式,而apple crumble既饀虽然好食,但可惜外皮太厚太硬,所以用叉拮落去既时候个皮已经四分五裂,而唔系同入面既饀黏埋一齐,此处有点不足
呢两杯饮品既质素都系麻麻,因为佢个质感唔够rich,味道亦都唔够浓唔够突出,有待改善
总括而然,本人都好欣赏老板对食物所花既心思,而且大部份食物既质素都系中上等级,不失为三五知己好友既聚脚点!
2014-11-17
蟹肉意粉