2022-06-05
呢度装修到好似旧式酒楼咁,一坐低店员便放下仿70年代的玫瑰花热水壶!播紧嘅歌唔系Sam Hui就系甄妮等巨星嘅歌,fit返个怀旧mood。坐室外更可饱览山顶景色,我哋怕热都系坐室内叹冷气好啲,卡位靠窗口都可远眺风景几舒服。叫咗个2人套餐可拣烧味+自选炖汤酱皇烧鹅 例牌> 鹅皮算系几脆、带点油脂香口松化,鹅肉颇结实唔太韧肥瘦平均有肉香,点酸梅酱能够中和腻感脆皮烧腩仔 单拼例牌> 份量几多两个人share至啱。皮脆肉嫩有油香,肥瘦相间每层都分明,味道唔过咸,如果温度热番啲会更好味宁神川芎天麻炖鸡汤> 呢排成日落雨搞到个人又攰又头痛,饮呢个汤唔错。佢嘅药材味较浓几足料,饮落顺喉,饮完汤当晚个人松返啲合掌瓜海底椰虫草花炖乳鸽汤> 呢个系朋友点我试咗少少,味道较清淡带甜都okay。夏天出汗多人好易攰,饮乳鸽汤清润得嚟唔会太燥郊外油菜 菜心> 菜心渌得几腍又够甜,唔驶点蚝油都okay鲜猪骨汤米粉 +$10> 夏天无乜胃口时钟意食汤米粉配烧味,佢个猪骨汤几清唔觉重味精丝苗白饭Set Meal for 2Roasted GooseCrispy Roast
酱皇烧鹅 例牌
脆皮烧腩仔 单拼例牌
宁神川芎天麻炖鸡汤
合掌瓜海底椰虫草花炖乳鸽汤
郊外油菜 菜心
> 菜心渌得几腍又够甜,唔驶点蚝油都okay
鲜猪骨汤米粉 +$10
丝苗白饭
Set Meal for 2
Roasted Goose
Crispy Roasted Pork Belly
Double-Boiled Chicken Soup with Chuanxiong & Gastrodia Elata
Double-Boiled Pigeon Soup with Chayote, Sea Coconut & Dried Cordyceps Flower
Vegetables
Rice Vermicelli