2019-05-19
知道Bread Street Kitchen & Bar喺山顶凌宵阁开张,急不及待约左几个朋友黎朝圣。虽然山顶缆车维修紧,但喺金钟站搭X15巴士上黎都好方便,25分钟到就一站到达👍🏻先讲最期待啲菜式——Beef Wellington ($888/4件)。呈粉红色嘅牛肉由一层香香嘅蘑菇包裹住,外层配上金黄色嘅酥皮,整体口感及层次分明,口味出色。牛肉锁紧肉汁,每口均软腍而肉味香浓,果然名不虚传👍🏻蘑菇用左不少香料调味,每啖都甘香可口,同牛肉好夹!如果有道菜系净菇我都想食!😍另外,菜式附上牛骨髓蜡烛,用烧热嘅牛骨髓伴beef wellington 黎食,将味道推上高峰!另外,我地亦叫左牧羊批、fish & chips等典型英国菜式。肉批嘅羊肉味好香,配上薯蓉、菜等材料,味道很好,而且十分饱肚。Fish & chips嘅鱼块超级大块,鱼肉好滑,外层脆卜卜。最后,我地选择apple pie同toffee pudding黎share。两种甜品性价比极高,份量非常generous。个人较中意apple pie,外层焗得好甘香,内里就有大大粒嘅苹果,整体口感丰富,味道唔会过甜,十分推介!