2016-10-12
与老友相聚,佢系地胆,推介呢间地区小舖。地方细细,坐得有啲迫,但座无虚席,好热闹。老友负责点餐:黑牛爆珠雪糕特饮 可乐+呍呢拿雪糕+爆珠,乳酸味爆珠都几特别,唔系一味甜,甜中带酸增加食欲,但我个人钟意配朱古力雪糕多啲~杨枝甘露爆珠芒果雪糕特饮芒果汁+呍呢拿雪糕+爆珠+柚子肉+芒果肉,都系乳酸味爆珠,份量仲特别多,占成半杯! 室津生蚝又大只又鲜甜,仲配左啲三文鱼子,所以摆落口浅尝一阵后,滑嘟嘟一嘢滑落喉咙,好juicy呀,又冇腥味,好回味。黄羽太原条刺身店长推介,筑地直送,斑类既一种。切得好靓,亦排得好靓。第一次食呢种鱼,肉质新鲜,但唔觉有咩特别味道。附碟酱料味太浓,遮盖左刺身既鲜味。点少少豉油仲好味呀。银鳕鱼西京烧好耐冇食银鳕鱼,鱼皮烧得好脆,但烧得稍㶶同埋过咸。北海道海鲜海胆炒饭 上枱已经闻到好香,十足镬气。落左少少黑椒炒,非常惹味,用料亦非常足,差不多啖淡都食到虾或者带子,之前食o既so-call海胆炒饭都系落少少海胆一齐炒,但呢度就系摆啲新鲜海胆刺身上去,不过如果多啲就更好啦!大根鹅肝鹅肝煎得好香脆,用两片薯白夹住黎食,大减油腻感,好特别。而且鹅肝内软外脆,加上萝白既软熟,软脆软
老友负责点餐:
黑牛爆珠雪糕特饮 ,杨枝甘露爆珠芒果雪糕特饮
杨枝甘露爆珠芒果雪糕特饮
室津生蚝
黄羽太原条刺身
黄羽太原条刺身
店长推介,筑地直送,斑类既一种。切得好靓,亦排得好靓。
银鳕鱼西京烧
好耐冇食银鳕鱼,鱼皮烧得好脆,但烧得稍㶶同埋过咸。
北海道海鲜海胆炒饭
大根鹅肝
鹅肝煎得好香脆,用两片薯白夹住黎食,大减油腻感,好特别。
而且鹅肝内软外脆,加上萝白既软熟,软脆软,口感一流。呢个我下次煎鹅肝时可以参考。