2017-12-19
本身我都系一个上海人,由细到大都会食呀嫲煮俾我地食嘅上海菜,最怀念都系佢整烤麸同埋狮子头,咁我今日一家人再加埋我女朋友,就去试下e间咁出名嘅336啦!由于打电话去订坐关系,去到就有位啦!张枱都坐得好松动,而餐厅环境都唔错。入门口果阵,见到佢地有个时令广告,就系江苏大闸蟹创意蟹粉系列,咁今年未食过大闸蟹嘅我就当然要试下啦!咁之后我地就叫左好多个𩠌,好,而家起菜啦!首先系四喜烤麸,系冷盘之一,是以生面筋为原料,经保温、发酵、高温蒸制而成,为常见的素食食材,最主要是以生面筋,冬笋,木耳及毛豆制成,咁今次餐厅e款菜都好好味,食落去口感松软而有弹性,但系感觉上除左面筋之外,其他配料都较少,眼见冬笋就只有两旧,毛豆就系得三粒,但系整体上,食完之后都系好好味,好开胃。酸辣汤,基本上系上海菜馆必备菜式,又酸又辣,其材料主要有豆干丝,木耳丝,猪肚丝,竹笋丝,加上黑醋,豆办酱,生粉等制作而成,今次个汤食落去都好香,好足料,酸味都好够,但系辣味就差少少,都系好开胃,而我地今次就叫左个例牌,都起码有7-8碗,份量都够。雪菜炒粉皮,本身其实系想叫鸡丝粉皮,但系呀妈话冷盘叫一个就够,咁就叫左e款啦,黎到之后见到个
雪菜炒粉皮,本身其实系想叫鸡丝粉皮,但系呀妈话冷盘叫一个就够,咁就叫左e款啦,黎到之后见到个卖相都无咩特别,但系食落去都有d惊喜,d粉皮本身就无咩味,但系炒果阵就吸收晒雪菜嘅咸香,虽然材料就真系非常简单,雪菜加粉皮,但系都真系几好味。
我地总共叫左3笼小笼包,2笼小笼包再加1笼蟹粉小笼包,首先黎就系蟹粉小笼包,呀爸教我地点食小笼包,就系等面果度d皮由透明色变左白色嘅时候就可以夹啦,e个时候夹就一定唔会穿啦,咁我地就跟住做啦,真系唔穿wor,咁样食到入面d汁又唔会话好热,而且个小笼包真系非常浓蟹味,好足料。
到小笼包上场啦,我地都系咁样等啦,一样食法,皮薄馅靓肉质鲜嫩,汤汁甚多极之美味,个人感觉上味道比较蟹粉小笼包好,更加传统,肉味更出,更鲜味,所以之后更加追加多一笼。
青花椒汤云吞,一碗比较细嘅云吞,我相信卖点都系青花椒汤,个汤就好香青花椒味,青花椒汤有温中散寒,除湿止痛功效,而且饮落去又唔会好辣,所以都好易入口,个汤系唔错呀,但感觉上云吞就较为细粒,我老豆就话上海云吞唔系咁样呀!大大粒呀!又系wor!之前食果d都未见过咁细粒!所以值得推介都系个汤,我想餐厅可以以这个汤推出更多菜式,例如汤面。
跟住到上海粗炒啦,碟面一上枱就已经好香啦,跟住就试下啦,碟面都好足料,有肉丝,椰菜丝,调味都落得好足,份量刚刚好,唔会太咸,而且都食得出好有镬气。
跟住细佬同老豆都话唔够饱,咁就叫左几个小菜再加多两个白饭,小菜就包括这个砂锅煸尖豆腐啦,个卖相就差少少,里面就有毛豆,笋尖同豆腐,味道唔系太咸,但系都好浓,送饭一流。
跟住就系黑醋排骨,用镇江黑醋再加排骨煮成,酸酸甜甜味道的确是中菜特色之一,再加上香口嘅洋葱,而且排骨份量都有好多,都系一个送饭非常好嘅菜式。
酱烧茄子,卖相就差左少少,是一个非常健康的菜式,最主要都系茄子再加肉碎,用蚝油煮起黎,非常香口,而且茄子又有口感,都系送饭一流,酱汁非常好送饭。
最后食埋两碗担担面就埋单啦,个个都食饱晒,非常满足,一定会再黎。