2017-07-22
天瑞开左上海餐厅,原来系上海婆婆旗下的,相信质素不错,今晚终于和妈妈过来一试!晚市套餐有例汤附送,今晚系粟米青红萝卜煲猪肉汤,好好饮 和好足料,粟米嘅甜味好突出,似自家老火汤的味道 ,亦系全餐最惊喜。凉伴茄子 ($43)茄子切成易入口大小, 茄子唔会太焾,软硬适中。再蘸上黏黏嘅黑醋汁,入口时凉浸浸,好适合热天气之下作为开胃嘅前菜。京葱牛肉包 ($35)牛肉包嘅两面都煎到金黄色,煎得脆皮香口,而且外脆内软, 唔会太油腻 。而牛肉馅都几香,不过要小心有d烫口。生煎锅贴($35)一只锅贴有半只手掌大,锅贴底同样有先煎香脆,猪肉馅料颇饱满,但个皮再薄点就更好啦!酸辣汤拉面($50)拉面好大份,单食呢个,唔食其他𩠌都饱,而且面条嘅质感和软硬都恰到好处。酸辣汤汤底够辣,但我个人喜好,如果酸味再加强, 会令酸辣度更平衡。今晚食得好饱,但埋单都唔洗$200, 性价比算不错, 闲事唔想下厨,过嚟医肚都系一个好选择!
晚市套餐有例汤附送, 今晚系粟米青红萝卜煲猪肉汤,好好饮 和好足料,粟米嘅甜味好突出,似自家老火汤的味道 ,亦系全餐最惊喜。
凉伴茄子 ($43)
京葱牛肉包 ($35)
生煎锅贴($35)
酸辣汤拉面($50)
个人喜好,如果酸味再加强, 会令酸辣度更平衡。