2019-08-27
上海弄堂系港岛有颇多分店,上环分店水准较高,湾仔分店较就脚,天后总店店铺狭小、食物偏咸同油。📸 今次打卡位就系湾仔分店。1\沙锅馄饨鸡每餐必嗌嘅菜色~ 有6只菜肉馄饨、小棠菜同鸡件。菜肉馄饨系上海弄堂嘅招牌菜式🥟,馄饨皮薄滑溜,唔使咬开都见到馅料充足、小棠菜同猪肉比例均匀。味道有小棠菜嘅清甜同猪肉嘅鲜味。 馅料系以切粒形式切碎,而唔系用搅拌机搅烂馅料,保留口感。比喺超市买到嘅水饺有咬口好多。上环分店嘅鸡肉较嫩滑,有少少酒味。湾仔分店嘅鸡肉唔算好嫩滑,分量多、味道普通。汤底方面,上环分店嘅汤底味道鲜、调味少,一般都会把汤喝清光。 湾仔分店汤底会咸啲啲,不过饮完都唔会觉得口渴。 天后总店嘅厨师落盐落得好重手,汤底超咸,完全饮唔落。总括来讲,汤底系整体味道失分之处。2\咕噜肉菜饭 (午市一人套餐) 咕噜肉炸粉份量适中,猪肉大大嚿,份量合理。配菜唔少,包括菠萝、青椒、红椒同洋葱,洋葱比较生、有少少辣。菜饭用油适中,小棠菜比例唔少,份量同屋企一碗白饭差唔多。3\素菜馄饨面素菜馄饨包法同菜肉馄饨一样,包得好扎实。馅料亦好澎湃,有红萝卜、黑木耳、小棠菜等。可能因为冇咗猪肉嘅鲜味,而且馅料冇乜调味料,
📸 今次打卡位就系湾仔分店。
1\
沙锅馄饨鸡
每餐必嗌嘅菜色~ 有6只菜肉馄饨、小棠菜同鸡件。
2\
咕噜肉菜饭 (午市一人套餐)
菜饭用油适中,小棠菜比例唔少,份量同屋企一碗白饭差唔多。
3\
素菜馄饨面
素菜馄饨包法同菜肉馄饨一样,包得好扎实。馅料亦好澎湃,有红萝卜、黑木耳、小棠菜等。可能因为冇咗猪肉嘅鲜味,而且馅料冇乜调味料,所以味道清淡。
面条类似担担面,口感偏软,冇乜弹性,份量唔少。
汤底偏向清淡,乎合茹素嘅健康准则。
*可以请店员剪面喔。
素菜馄饨面