2023-10-21 1171 浏览
FRITES@皇后大道中152号之前都一直想试吓呢间好有欧陆风情装修嘅比利时餐厅,今次终于揾到朋友同我一齐试吓。Frites喺香港有好多间唔同嘅分店,今次我哋就去咗上环嘅分店。餐厅嘅内外装修都几舒服同华丽,内里嘅灯光比较偏暗,有种烛光晚餐嘅气氛。大长嘅木制餐枱,超高嘅楼底同精致的彩绘玻璃窗,仿照比利时传统啤酒屋嘅设计。餐厅既空间感好强,就算坐满晒人周围嘅声浪都唔算太嘈,最适合就系收工后同朋友过嚟倾偈chill下。食物嚟讲最出名嘅一定系佢哋嘅薯条同青口,每逢星期一5点后佢都会有个任食时段。不过可惜朋友唔食得海鲜,我哋今日就主打是试其他嘢:🍝香蒜橄榄油意大利面用橄榄油加香蒜炒既意粉,简简单单又不失佢独特嘅风味。意粉上面会少少有辣椒碎,所以会有少少辣,配埋浓浓嘅香蒜味,食落特别惹味。🍟薯条配蛋黄酱薯条算系其中一个出色嘅卖点,啱啱炸起新鲜热辣又脆卜卜,非常好食。配埋佢个蛋黄酱,食落更加有滋味。而且佢个份量非常充足,我哋两个人都食唔晒一碟薯条。🍤虾肉蟹肉球呢个都系一个唔错嘅前菜,将蟹肉同虾肉泥混埋一齐搓成球状再拎去炸,口感同味道都一流,再配埋佢提供嘅蛋黄酱,几好味。不过要我一个人食晒成碟,非常饱
FRITES@皇后大道中152号

🍝香蒜橄榄油意大利面

🍟薯条配蛋黄酱

🍤虾肉蟹肉球
呢个都系一个唔错嘅前菜,将蟹肉同虾肉泥混埋一齐搓成球状再拎去炸,口感同味道都一流,再配埋佢提供嘅蛋黄酱,几好味。不过要我一个人食晒成碟,非常饱。

🍗自家制特色烧春鸡
因为都想食吓啲肉,我哋就叫咗个烧春鸡。同样系非常份量充足,配埋个柠檬汁一齐食非常开胃。不过火候掌握上可以做得好啲,只鸡食落略嫌肉质老咗少少。

🧇Waffle Bomb Alaska!.
虽然食到饱,但我哋都坚持叫埋个甜品。个甜品黎到嘅时候我哋俾佢震撼到~成座山咁高嘅蛋白堆起个窝夫,打卡一流!因为系蛋白,食落都唔算太甜,唔会太腻入唔到口。
薯条配蛋香酱&香蒜橄榄油意大利面&蟹肉虾肉球
自家制特色烧春鸡