2023-05-18
近排喺上环地铁站附近发现左呢间特色台湾菜外卖店,价钱实惠而且即叫即整,喺中上环番工又钟意食台湾菜嘅朋友你地有福啦😇适逢今日黎系午事,可以叫佢地嘅午巿便当$59一份,有主食配卤肉饭,2款卤水配菜,好有台湾特色。我地叫左盐酥鸡便当同卤鸡腿便当,盐酥鸡香口惹味,卤鸡腿大只入味,两款都好唔错👍🏼食台湾野当然唔少得各款地道小食,呢度小食选择多,而且价钱唔贵,我地2个人都叫左好几样share:炸物拼盘🍤($58) - 小食我最钟意叫拼盘,乜都有呀嘛🤣 呢个炸物拼盘有盐酥鸡,炸墨鱼丸,甜不辣同炸豆腐。我最钟意甜不辣,烟烟韧韧好有咬口😄台式葱抓饼🌮($35) - 呢款都系我去台湾必食嘅小食,葱抓饼好松化,用手撕开食一丝丝咁,仲有葱油香,同台湾食到嘅一样!玉米起司蛋饼🥞($39) - 蛋饼系要配浓郁嘅芝士先有feel😌 呢度嘅芝士半流心,咬落去时满口都充满住芝士味🥰 好鬼正!一口葱馅饼🥙($35) - 呢款馅饼有啲似生煎包🤣 值得赞嘅系皮够薄,咬落有肉汁👍🏼