2020-03-20
幸存者对越南菜无咩太大喜好,不过幸存者嘅同事绝对系越南菜嘅头号爱好者!每日Lunch谂食咩,越南菜一定榜上有名。今次黎到上环呢间充满住家温馨感觉嘅小店,一入门口唔系堂皇华丽嘅装饰、唔系闪闪发光嘅奖牌、唔系有边几个明星黎过嘅相,而系以纯白为主调,一切用简约同木系做主题嘅亲切和谐住家格调。生牛肉汤Pho 最值得赞赏嘅系汤!Pho评分准则有三:汤、粉同香料,其中最汤最重要!相信大家对味精汤唔陌生,好多人为求汤浓味,不断加味精,食落越黎越口干。但呢到唔会,清清甜甜汤底,少许猪骨味再加上香料勾出汤嘅升华,令成碗Pho 生色不少。虽然生牛肉肉质同味尚有改进,但幸存者仍然欣赏整体!少少hints! 餐厅仲有啲自家制啲类似鸟结糖,人手制作,好好好好好食!Hidden Menu (好似系柚子蜜
生牛肉汤Pho
柚子蜜