荷李活道呢区嘅特色餐厅、咖啡店最近越开越多,假日慢慢地系呢区游走就好似去咗外地旅行一样。 Oldish 系呢个文青区内一间颇有名气既打卡餐厅。.到达荷李活道后再沿就会见到Oldish。已经系开店时间到达但入面已经有几台更早到既客人。坐低一阵陆续见有客人抵达,下层短时间内爆满。.餐厅行英式复古工业风,由门面到室内设计都非常之有特色,所以吸引过好多网红打卡。餐厅分左上下两层有好多特色摆设,睇得出每一个角落都摆咗唔少心机去设计装饰,例如墙身既旧电影海报、黑白旧照片等。特别喜欢佢嘅木餐桌,打卡好有味道。.Tom Yim Spaghetti 💲168⭐️4.2/5当初系为咗呢个冬阴功意粉所以快速敲定去试呢间餐厅,因为个人对呢一款嘅菜式特别有感。意粉摆盘靓有好多只爽脆大虾,再配以冬阴功独有嘅酸辣香味。冬阴功酱汁浓郁Creamy醒胃,上台一阵已被极速清碟。.Four Cheese Burger 💲158⭐️4/5呢个芝士汉堡非常打卡able,中间有超大一块芝士薄脆,配以特别厚身既汉堡扒同埋芝士。面包用左我最喜欢嘅甜包,经过牛油烘香甜甜地中和左芝士既腻。伴碟嘅沙律菜一啲都唔马虎,份量足黑醋香甜沙律菜新鲜。
Tom Yim Spaghetti 💲168
⭐️4.2/5
Four Cheese Burger 💲158
⭐️4/5
呢个芝士汉堡非常打卡able,中间有超大一块芝士薄脆,配以特别厚身既汉堡扒同埋芝士。面包用左我最喜欢嘅甜包,经过牛油烘香甜甜地中和左芝士既腻。伴碟嘅沙律菜一啲都唔马虎,份量足黑醋香甜沙律菜新鲜。配埋薯条十分丰盛唔惊唔饱。
Oldish Tiramisu 💲78
⭐️4/5
经典嘅Tiramisu 喺呢度嘅名物之一,外表有别于其他餐厅既杯装或者件装上。上枱时服务员会将一份Espresso 倒系Tiramisu 中间。当切开嘅时候 Espresso 会同Tiramisu 融合,咖啡甘苦味同蛋糕芝士非常夹。酒味唔重,口感属于偏实型,唔系湿润软滑个种。其实两种口感各有各好,我两者都喜欢。
Cappuccino 💲30
⭐️3.5/5
咖啡强度几高,口感偏厚。
总结:餐厅环境出色不在话下,难得系食物质素同样好。净系为咗个冬阴功意粉都会系一间想再encore餐厅。另外温馨提示:大家最好订咗位先去,如果唔系真系有机会需要等。
不专业食评 nei.foodie
Four Cheese Burger