2012-05-13
今日一起身, 望望个钟, 哇成三点几, 又肚饿, 但叫人都冇人会同我去食饭啦, 不过冇所谓, 下午茶时间一样得一直都想试呢间栢档的了, 由细到大都想试下啖啖肉食鸡嘅滋味, 于是乎见下午茶时间, 平平地去食呢间了餐厅形式系快餐店形式, 即系先到柜台畀钱, 然后再到取餐处等候攞食物, 今次我就叫左下午茶先有嘅「海南鸡米线」,不过叫果阵都有样趣事想同大家分享一下;我同柜台小姐问:「唔该一个海南鸡米线。」佢可能听得唔太清楚,问:「街美线定咦美线?」我当堂:「...下...?」,再睇个餐牌,哦~原来有另一个「鱼米线」于是我就同佢讲要街美线嘞好,上图就是我嘅街美线了;如图所见,系有罐嘢饮的,我就几喜欢呢种畀嘢饮嘅方法了,因为肯定够卫生,但呢一款托盘就一直我最惊嘅类型,因为托盘同埋个碗,重有个罐汽水,全部都会冼泥冼去,真系好鬼得人惊,其实有冇可能谂个方法搞掂佢呢?食汤面第一样嘢要做嘅就梗系饮饮个汤底啦,不过就有啲失望嘞,其实「汤底」只系一碗有南瓜肉同埋染左小小色嘅滚水而食左个米线, 都因为咁而冇乜味道...不过唔紧要!泥呢度就系要食个鸡架嘛!好在都完全冇令人失望,鸡肉就咁食,都好够嫩,真系刚刚好,又
我同柜台小姐问:「唔该一个海南鸡米线。」
佢可能听得唔太清楚,问:「街美线定咦美线?」
于是我就同佢讲要街美线嘞 好,上图就是我嘅街美线了;如图所见,系有罐嘢饮的,我就几喜欢呢种畀嘢饮嘅方法了,因为肯定够卫生,但呢一款托盘就一直我最惊嘅类型,因为托盘同埋个碗,重有个罐汽水,全部都会冼泥冼去,真系好鬼得人惊,其实有冇可能谂个方法搞掂佢呢?
而食左个米线, 都因为咁而冇乜味道...不过唔紧要!泥呢度就系要食个鸡架嘛!好在都完全冇令人失望,鸡肉就咁食,都好够嫩,真系刚刚好,又易咬开,而点果三只酱都唔会太重口味,衰是有一点清新的~鸡肉食落一啲都唔痴牙,真系几掂!
份量方面,米线嘅量都算几够的, 系度畀样嘢大家估下, 其实大家估唔估倒点解个汤底会用南瓜汤做汤底? 系文末我会分享下我自己嘅见解~
至于餐厅环境方面,环境舒服,只系觉得,系地下一层度用落地玻璃有点奇怪,如果你坐近窗边(好似我咁),就会有种成了大熊猫嘅感觉.... 对我来说, 当然是没有问题, 而且还会觉得, 这是练胆嘅好方法, 平时唱K怕丑唔敢系朋友面前一展歌喉嘅你, 或者可以考虑下坐呢个位练练胆
而服务方面,其实我去到食果阵都已经四点几五点,都冇乜人,没有任何考验,不过会有少少担心佢地如果系繁忙时间嘅速度,因为就算冇乜人,我碗米线都要等住佢切一切先可以拎
总体来说,真的不错,以要填饱肚子首要目标,但又要有啲味道嘅你,呢间一定适合你!
题外话/补充资料:
其实我又有啲包拗颈嘅~ 人地明明系海南鸡「饭」做主打, 我就去食「街美线」, 不过鸡就真系好好味! 下次一定要试返个饭!!
至于汤底上, 其实佢用南瓜汤就系要佢只色, 令到个汤底嘅色同鸡皮差唔多一样咁, 变左你食果阵会以为佢系鸡油染出泥, 有心思!!