Happy Friday部门team lunch,同意建议再来这里,因为上次大家去呢间觉唔错,所以encore。到店外,见装修少少不同,多了些日式布置,店内原本放postcard的位置现在放多张枱,另一边墙身就放了大堆日本酒樽,postcard只占贴在墙上。再看餐牌,原本西式的餐单,变了日式;虽则佢仲有all day breadfast,但可选的,如以前的pizza、意粉都冇左。唔知系唔系易左手,不过以上的转变,令餐厅变得不伦不类,少了cafe应有的气氛。说回食物,点了灼烧鳗鱼饭和金桔蜜。照旧出去买野俾钱坐埋位等送餐。见到食物来了,碗就大,但份量少得可怜,饮品仲样衰衰,通常热饮我都知会细杯d,但估唔到系一啖饮得完𠮶种细啰。同事点的松叶蟹饭佢地话水汪汪,中晒伏;反而叫最便宜的鸡扒饭就ok。只可讲句:今次中伏了。公平d讲,鳗鱼饭味道仲可以,但如果食日式,我唔使去呢间啰。一系就正式咁全部野连装修、食物都转埋日式,又要扮cafe,俾佢呃左。咁佢冇变的是仲有两只猫,有佢地都仲觉咖啡时光仲系度。食完,女同事都话仲肚饿,决定去麦记再买包、批食。我地一致决定唔会再去呢间lunch。餐厅,除了食品,我更

餐厅,除了食品,我更注重气氛,可以系舒服的cafe、可以系地踎的大排档茶记,但咁样两头唔到岸、不伦不类的,我接受唔到啰。

2018-02-23