2017-08-09 248 浏览
趁今日训饱精精神神就出去揾食休闲下,今日踏足较少接触的金钟。位于湾仔的beef & liberty,从金钟地铁站A出口,再经Pacific Place三期一出就到达,即使天气炎热都唔怕行得远,而且较闹市远。装潢亦料用落地玻璃设计,光线非常充满。星期日3:30pm既关系,由岩岩入铺见到爆场,到落完order得番几枱,真正展开休闲的一日,可以慢慢食慢慢倾。是日special: 软壳蟹三文治热辣辣上菜,闻到软壳蟹的香味- 话就话系三文治,但食落口同汉堡包冇唔同- 加上香料、洋葱,食落味觉冲击较大- 软壳蟹闻上去好香,但系面粉较重,只食到香脆,没有任何肉/ 膏状- 因为猪肉系手撕既关系,感觉比较嫩滑- 味道比较似用烧烤汁,加上香料、洋葱味道较重,不时有一口「中招」,咬中新鲜洋葱,口感非常刺激- 有诚意,即叫即炸- 不沾酱汁反而能够品尝出芝士的味道- 虽然名为芝士通粉,但我食不到内有通粉的感觉食完呢3样野感觉系唔知食左咩落肚,可能以上食物都加入香料,味道较浓,份量同馅料都相对细份,决定追加薯条一份:薯条🍟- 同样有诚意即叫即炸- 出面非常有嚼口,很「烟un」- 餐厅供应的茄汁味道很甜,个人认为与

软壳蟹三文治

是日special: 软壳蟹三文治
热辣辣上菜,闻到软壳蟹的香味

- 话就话系三文治,但食落口同汉堡包冇唔同
- 加上香料、洋葱,食落味觉冲击较大

手撕猪肉汉堡

- 因为猪肉系手撕既关系,感觉比较嫩滑

炸一口芝士通粉
- 有诚意,即叫即炸
- 不沾酱汁反而能够品尝出芝士的味道
- 虽然名为芝士通粉,但我食不到内有通粉的感觉

薯条🍟
- 同样有诚意即叫即炸
- 出面非常有嚼口,很「烟un」
- 餐厅供应的茄汁味道很甜,个人认为与薯条不夹

虽然beef & liberty食物质素未如所想,但唔需要加+10%服务费,员工态度亦很好,可以叫左1、2款小食医饱肚先走人都得,亦可以一次尝试较多的食物!
2017-08-06
手撕猪肉汉堡