2022-09-18 315 浏览
呢间泰原味仲系装修果阵,起初觉得好兴奋,因为一个小小商场竟然有泰国菜馆进场,到佢正式开业之后,因为种种原因未有机会去试,卒之有朋友黎食野,我就提议去试下。星期日中午时间,人唔多,我地去到窗边卡位坐,位置算阔落,拎张餐牌睇下,就开始觉得有d奇怪。。。点解d内容咁似茶餐厅菜式?泰式食物只占大约1/3。。。sorry我挂住同朋友倾计,唔记得影晒d menu,大家真系去既再睇。唔紧要,既然大家都系为左食泰菜而黎,就系果1/3入面拣。朋友拣左菠萝海鲜炒饭,湿炒猪肉河,我原本想食青咖哩鸡/猪,但佢地竟然冇😱,连咁基本既菜式都冇,好灰😰。最后就拣左都好钟意既冬荫公汤,而佢地都只有一款同冬荫公有关既菜,就系冬荫海鲜虾汤河。饮品方面,除左珍多冰,椰青,香茅梳打,竟然冇沙冰。。。而其他都系茶餐厅饮品。等左一阵,有汤到,以为系椰奶汤之类?点知系中汤😱。发生咩事?完全破坏晒左成个气氛!😑但中汤饮落味道系ok既。饮品好快到,都系正常不过不失。主菜都等左成十几分钟先到,由满怀希望,变直插谷底。朋友个菠萝海鲜饭,冇用菠萝上,考虑到成本问题,可以理解,但d饭望落好湿,d海鲜同菠萝好细粒好碎,目测唔合格,朋友本身对味道

门面

餐牌

中汤

但中汤饮落味道系ok既。

饮品好快到,都系正常不过不失。

主菜都等左成十几分钟先到,由满怀希望,变直插谷底。

朋友个菠萝海鲜饭,冇用菠萝上,考虑到成本问题,可以理解,但d饭望落好湿,d海鲜同菠萝好细粒好碎,目测唔合格,朋友本身对味道唔系太高要求,话味道正常。

另外个湿炒猪肉河,颜色好淡,而味道亦都好淡,唔合格。

到我个冬荫汤海鲜河,色香味都完全唔合格:

冬荫海鲜虾汤河

😡色 - 望落真系好淡,冬荫公系橙红,呢度系橙白。

😡香 - 一上台,个鼻要好贴先闻到冬荫公味

😡味 - 冬荫公味淡,而且系辣为主,冇酸味。而虾就明显有雪藏味,而虾肉尚算实,肠道冇清理好要自己搅搅。所谓既海鲜,竟然就只有虾,冇其他,极度揾笨!

总结:
价钱唔算贵,但都唔系平,荃湾的泰菜馆性格比都绝对比呢度好。

我食既系午市,晚市可能会多d选择,但既然老板会做午市,都比d诚意丫?呢个质素实心唔合格,除非呢间只系一间茶餐厅。。。

真心,如果冇希望,唔会有失望。
但我抱好大希望黎,真系失望到极点。
中汤