2019-10-02
炎炎夏日,一定要吃甜品消暑la。同朋友行街路过油麻地地铁站附近,见到间新开主打椰子既甜品店,就即刻叫左两杯野饮同两碗椰碗,分别系芒果西米椰冻、巴西莓碗、椰奶蓝水晶和椰香雪绒四季春。首先,先点评一下椰奶蓝水晶,从外表黎讲,佢真系满分,雪白既椰汁搭配亮蓝色既水晶,比人一样好梦幻既感觉,令人少女心爆发。其次,佢既味道亦高于我期待既水平,清甜冰冻既椰汁完全能做到消夏既感觉,饮完亦吾会口干,可见用料实在,并冇加其他奇怪既添加剂。些外,亮蓝色既水晶系用碟豆花黎调色,并冇加人工色素,令人放心饮用,蓝水晶既波子汽水味亦为纯粹既椰奶带出更新颖既感觉。第二杯野饮系椰香雪绒四季春,一层浓郁既椰盖 盖住上好既四季春茶,两者完美中和,椰盖吾会过腻,四季春茶亦吾会过淡。个人认椰盖既风味比芝士奶盖好,比较清新。芒果西米椰冻和巴西莓碗既表现亦十分出色,不过芒果西米椰冻更能夺去我心,椰冻既口感非常顺滑,甜度合适,令人停吾到口,芒果及西米亦同样能成为额外既点缀,丰富椰冻口感。巴西莓碗亦同样清凉可口,外观亦十分可爱,粉红色既沙冰配上新鲜既草莓及蓝莓,令人有疯狂打卡的冲动。不过草莓及蓝莓实在系有D酸,令我失去左吃食甜品就系要
芒果西米椰冻和巴西莓碗既表现亦十分出色,不过芒果西米椰冻更能夺去我心,椰冻既口感非常顺滑,甜度合适,令人停吾到口,芒果及西米亦同样能成为额外既点缀,丰富椰冻口感。巴西莓碗亦同样清凉可口,外观亦十分可爱,粉红色既沙冰配上新鲜既草莓及蓝莓,令人有疯狂打卡的冲动。不过草莓及蓝莓实在系有D酸,令我失去左吃食甜品就系要甜死自己既快乐,不过巴西莓碗却非常适合怕太甜既人。最后,客人吃完椰碗后可以将椰碗带走,回家吃用或再作烹饪,店员哥哥亦会比客人十分详细既建议。
总括而言,椰子日记的食物质素十分高,店员的服务态度非常好,位置距离地铁站亦十分近,CP值极高,值得一试。