2017-05-05
今晚呢餐真系不得了,好耐都冇食过一间咁高质素嘅鸡煲,而且价钱都唔算贵,绝对值得推荐呢间性价比超高嘅爷爷鸡煲!见琴日突然间落大雨,天气又突然间凉番啲,于是又叫咗几个同事,放咗工之后一齐去食。佢哋内在环境都非常之干净企理,唔同出边其他鸡煲嘅铺头,佢哋唔会有一种烟熏到好唔舒服嘅感觉,全部卡位,而且位置都算宽敞,坐得都几舒服!坐低左之后,慢慢睇吓餐牌,见到佢啲嘢食都真系几平,大家可以先望一望餐牌,因为选择都几多。系个锅黎之前,店员先递上一盘调味料,有葱、蒜蓉、蒜粒、辣椒、芫荽任你拣,可以因应你嘅口味,喺个位里面慢慢去调。鸡煲方面,我哋四个人叫咗一个细嘅煲,半只鸡嘅份量其实都够四个人食,可以留下肚,之后食多啲其他嘅嘢。辣度都可以自己选择大中小,我哋因为唔太食得辣,但店员都建议我哋叫BB辣,始终食鸡煲唔辣真系唔好味。捞匀晒啲葱同芫荽之后,葱嘅青味开始吊出辣味,煲嘅香味亦都令人食指大动,BB辣对唔食得辣嘅人来讲,都唔会话好难入到口,但如果真系完全唔食得辣嘅话,我建议选择醉鸡锅。(顺带一提,成个锅所有野都食得,包括图中见到紫色嘅葱,平时我一定会食,但系佢呢个锅,将葱都整得好林,完全唔生,而且好清甜)手
手切肥牛拼牛颈脊
呢个绝对系必食之选,不能不叫,我哋四个人异口同声都大赞,估唔到佢呢间小店,会出咁高质嘅牛!店员介绍话,上面油脂分布得比较平均嘅,系牛小排,以下面嘅,系牛颈脊,食落去两只又真系有啲分别,两种都各有各自嘅好味之处!
(牛小排嘅肉味非常之香,因为脂肪分布平均嘅关系,我落去系比较鲜嫩嘅;牛颈脊既肉感非常突出,啖啖肉嘅感觉,比较起上嚟系滑啲啲)
自家制响铃
一碟6条大大只只响铃,都系呢间小店自家制嘅,诚意之作!渌落个汤度1秒,千祈唔好多,响铃外层上吸收晒辣汤底嘅味,外辣内松脆,好满足!都只系30几蚊,钟意可以叫多碟!
手拍青瓜
其实呢度菜好难整得好,但系佢同出边嘅唔同之处,就系好清甜好爽脆,配合适度嘅辣汁,系好开胃,又健康!
蟹籽墨鱼滑
重点推介,大大粒嘅墨鱼滑,都系店主手打嘅!可以笔到20小粒左右,粒粒都好有鱼味,最重要嘅系,墨鱼滑爽口弹牙,相信用料都好足,值得一试!
蒜片和牛粒
个和牛粒都好高质素,有少量嘅油脂系和牛粒里面,外层亦都烧到好香,竟然食到有少少香脆,真系想一试再试
整体来讲,所有嘢食都系令我哋喜出望外,服务态度、环境等等方面都唔错嘅,重要嘅系,咁高质素嘅都唔需要好高嘅价钱,放工放假,约埋三五知己或者同事过嚟聚一聚,平平哋又可以奖励下自己,食餐好嘅,呢度都不失为一个好地方!